Top menu

Modeontwerpers pikken graag kunst

Modeontwerpers die aan de haal gaan met kunst, het is niet zomaar het zoveelste modetrendje. Op kunst geïnspireerde kleding komt daarvoor net iets te vaak voorbij op de internationale catwalks en ook modetentoonstellingen zijn al een tijdje in de mode.

Dries Van Noten schakelde voor zijn nieuwste mannencollectie de Nederlandse kunstenaar Gijs Frieling in (zie foto). De Vlaamse ontwerper drukte niet alleen Frielings decoratieve patronen op overhemden, jasjes en broeken, maar liet hem tijdens de modeshow live een muurschildering maken. Het leverde mooie mannenkleding op (vanaf eind juli in de winkel) én een originele showpresentatie.

Andere modeontwerpers maakten zich er makkelijker van af. Zij speelden leentjebuur bij beroemde kunstenars; in navolging van Yves Saint Laurent die in 1965 al opzien baarde met een collectie geïnspireerd op Mondriaan.

Voor deze zomer bedacht Raf Simons, tot voor kort ontwerper voor Jil Sander, damestruien met ingebreide Picasso’s. Het Italiaanse Sportmax bezaaide kleding met de impressionistische bloemenvelden van Monet. Bloemen, dit jaar een onbetwiste zomertrend, sierden ook de fifties jurken van het Amerikaanse Rodarte die de goudgele zonnebloemen Van Gogh exact hadden overgenomen.

Is het creatief, al dat gecut and paste, niet echt. Maar het klakkeloos kopiëren van beroemde kunstenaars mag, en het is nog gratis ook, zolang de kunstenaar zeventig jaar dood is, want dan is het auteursrecht verjaard.

Musea zijn dol op modeontwerpers die aanschurken tegen kunst Het Groninger Museum heeft momenteel zelfs twee modetentoonstellingen tegelijk. Geëxposeerd worden de showstoppers van Iris van Herpen (t/m 23 september) en de lichaamsvolgende breisels van de Frans/Tunesische Azzedine Alaïa (t/m 6 mei). Met mode hebben hun ontwerpen weinig te maken, zie ze liever als beeldhouwwerken.

Waarom dat geflirt met kunst? Je kunt je afvragen wat de overwegingen van de musea zijn, behalve de bezoekcijfers natuurlijk, want mode doet het goed. Denk maar aan de honderdduizenden die vorig jaar in New York voor Alexander McQueen in de rij stonden. Maar de meeste exposities zijn vooral leuke plaatjes. Visie of stellingname is er amper.

Volgend jaar opent in de Kunsthal in Rotterdam een overzichtstentoonstelling van Jean Paul Gaultier met onder andere het korset met torpedoborsten dat Madonna droeg tijdens haar Blond Ambition Tour uit 1990. Ook dit heeft met mode weinig te maken, maar het is fijn om lekker nostalgisch de jaren tachtig en negentig nog eens te bekijken en vast te stellen dat terecht niemand die jaren meer de “tijd van de wansmaak” durft te noemen.

Gerelateerde Artikelen:


Een reactie op Modeontwerpers pikken graag kunst

  1. Valerie 8 mei 2012 om 19:30 #

    Leuk artikel. Was vorige week in Groninger museum en zag toen dat Alaia wordt verlengd tot en met 27 mei.