Top menu

Biografie

 

Independent Fashion Daily is opgericht door mij, modejournalist Georgette Koning. Waarom? Omdat er in de mode zowel interessante als dubieuze dingen gebeuren die ik niet altijd kwijt kan als freelancer in kranten of magazines. Ook publiceer ik op deze site door mijzelf geschreven artikelen die eerder zijn verschenen in bladen of kranten.

 

Interview door Jan Clemens Hoek

Sinds wanneer schrijf je over mode?

“Ik ben per toeval in het vak gerold. In de jaren negentig woonde ik in Parijs, en daar ontmoette ik Rebecca Voight. Zij werkte toen voor The International Herald Tribune en het cultblad Dutch, ze vroeg of ik voor dat toen erg hippe blad een artikel wilde schrijven over Fong Leng. Ik deed dat en het beviel. Daarnaast bleef ik werken als accessoiresontwerper, dat was toen mijn vak.”

 Je werkte dus al in de mode?

“Eigenlijk ben ik een mislukte modeontwerper. Haha. Nee hoor, ik was best goed. Na mijn afstuderen aan de Amsterdamse Rietveld Academie, richting mode, ben ik naar Parijs vertrokken. Opdrachten genoeg daar. Ik heb gewerkt voor bekende trendprognose stylingbureaus als Peclers en Promostyl. Tegelijkertijd ontwierp ik accessoires voor het warenhuis Prisunic (nu Monoprix) en showpieces voor designers als Thierry Mugler. Daarnaast runde ik een eigen tassenlabel onder eigen naam. Dat ging erg goed, te goed eigenlijk met verkopenpunten als Galeries Lafayette en heel veel in Japan. Op een dag kreeg ik een Japans contract onder mijn neus. Toen ik haakte ik af, in zoveel verantwoordelijk had ik geen zin. En ik was toe aan iets anders, ik ben snel verveeld, ja.”

In Nederland ben ik meer schrijfwerk gaan zoeken, Elsevier en modevakblad LINK durfden het aan. Sinds 12 jaar schrijf ik voor NRC Handelsblad. Toen Dutch stopte werkte ik even voor Zoo. Later verder Elegance, Avantgarde, Glamcult, Haagse Post, Esquire, Marie-Claire, L’Officiel, Het Parool, nrc.next, Het  Financieele Dagblad, Vogue.it en nu ook voor de Nederlandse Vogue. O ja en tussendoor geef en gaf ik gastlessen aan verschillende kunstacademies en het Amfi.”

Lijkt me allemaal best druk toch?

Meestal vallen deadlines niet tegelijk. Het is een kwestie van plannen. En niet zeiken. Schrijven is werken, zweten, veel uren maken, en na 100.000 vlieguren gaat het steeds makkelijker, maar niet altijd hoor. Het schrijven van goede recensies is gespecialiseerd werk omdat je voor een breed publiek veel aspecten duidelijk moet uitleggen zonder persoonlijk te worden, in de mode recenseert bijna iedereen op eigen smaak, verwerpelijk hoor, en lekker makkelijk. ”

Mis je het ontwerpen niet?

“Soms kriebelt het. Maar wat creativiteit betreft benader ik schrijven net als het ontwerpen van mode: ik bedenk ideeën, vraag me constant af wat speelt er in de mode? Wat willen mensen lezen?”

Interviewer Jan Clemens Hoek schrijft modevideo reviews  voor Independent Fashion Magazine.

International Herald

International Herald

 


Dutch

Dutch