Top menu

Terry O’Neill: “Elke vrouw die ik vertelde dat ze er prachtig uitzag, lachte me uit, zelfs Elizabeth Taylor”

Over schoonheid gesproken: de legendarische fotograaf Terry O’Neill zag decennia van schoonheid voor zijn lens voorbijgaan. “Door de eeuwen heen hebben vrouwen er altijd goed uitgezien”, zegt hij. “En ik heb ze allemaal gezien!”

Je foto van Brigitte Bardot lijkt tijdloos.
“Ja, zoals Dorian Gray. Ik nam de foto in 1971 op de set van Les Pétroleuses, een vreselijke Franse western. Brigitte speelde een cowgirl. Ik fotografeer mensen gewoon zoals ik ze zie, ik zoek niet naar de beste hoeken of zo. Deze foto was de laatste op een filmrol, de wind waaide en ik drukte gewoon op de knop en dat was het. Ik zag het resultaat pas drie dagen later, toen ik de film kon ontwikkelen. Ik schoot Brigitte op zes verschillende films en ze zag er altijd uit als Brigitte Bardot. Ze was uniek in haar soort. Ik heb nooit echt met haar gesproken, ze had altijd een vriendje, maar ik weet dat ze deze foto leuk vindt.”

De geschiedenis van fotografie is een behoorlijk goede schoonheidsbarometer van decennium tot decennium. Hoe zou je de meisjes uit de jaren vijftig tot nu beschrijven?
“Vrouwen in de jaren vijftig waren de mooiste: Rita Hayworth, Lana Turner, Audrey Hepburn en nog zoveel andere. Mijn favoriet is Ava Gardner – het is moeilijk uit te leggen waarom, maar zij was de vrouw die je als vrouw wilde hebben. In de jaren zestig waren meisjes natuurlijker. Ze droegen niet veel make-up. Het beste model was veruit Jean Shrimpton. Toen ze de top had bereikt, pakte ze alles in en ging naar Cornwall, trouwde en leidde een hotel. In de jaren tachtig had Christy Turlington dezelfde impact op mij als Ava Gardner. Toen ik begin jaren negentig Jodie Kidd ontdekte, was ze iets speciaals. Tegenwoordig zijn er geen geweldige modellen meer. Er is geen authenticiteit.”

Wat viel je het meest op nadat je ze allemaal hebt gezien?
“Elke mooie vrouw die ik ooit heb verteld dat ze er prachtig uitzag, heeft me uitgelachen, zelfs Elizabeth Taylor. Er is niet één mooie vrouw die ooit zal toegeven dat ze mooi is, omdat ze alleen hun minpunten zien. Ik kan ze niet zien, maar zij wel, ha ha.”

Terry O’Neill. ISBN-10:1851496920. Publisher: ACC.

Gerelateerde Artikelen:


, , , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.