Top menu

De kracht van Adut Akech

Ze is 20, en de modewereld ligt sinds een jaar of vier aan haar lange ebbenhoutkleurige benen. Als model heeft Adut Akech alles bereikt. Met als topjaar 2018. Het Soedanese/Australische model prijkt dan in talloze campagnes, siert de covers van alle internationale modebladen en is hét favoriete catwalkmodel. In december 2019 wordt Adut Akech uitgeroepen tot Model of the Year; ze neemt de prijs in ontvangst in een smaragdgroene Valentino creatie. Ze straalt, wat een leven!

Maar vergis je niet. Het topmodel kent als geen ander de keiharde keerzijde van succes. Tijdens dat ‘topjaar’ lijdt ze aan donkere depressies. ’s Morgens staat ze huilend op, sleept zich al neplachend door haar glossy werkdag. ’s Avonds stort ze in. Geen cover, modeshow, prijs, campagne of welk ander succes dan ook, heeft in dat jaar een sprankje positieve invloed op haar neerslachtigheid.
Op 1 januari 2019 deelt Akech haar dramatische verhaal met 750.000 Instagram-volgers via Instastories. Lichtpuntje is dat het dappere model ook het goede nieuws deelt: dankzij de liefde van dierbaren en haar doorzettingsvermogen gaat het tegen het eind van 2018 stukken beter. Haar openhartigheid levert een stroom aan bewonderende reacties op.

Dat wilskracht loont, bewijst ook haar enerverende levensverhaal. Adut Akech Bior wordt twintig jaar geleden geboren in Zuid-Soedan waar dan een burgeroorlog woedt. Als peuter vlucht ze met haar moeder, broertjes en zusjes naar een Keniaans vluchtelingkamp waar de angst om vermoord te worden overheerst. Ze is dankbaar voor elke hap eten. Haar momentje van geluk zit in een roze tutu, die ze elke zondag mag dragen.
Als de zevenjarige Adut Akech in 2008 de kans krijgt om met haar familie te vluchten naar Australië, komt aan haar onzekere bestaan een einde. In Australië belooft ze haar moeder dat ze iets zal maken van haar leven. Ze leert Engels, wordt op school weliswaar gepest, maar met een diep geloof in haar kunnen blijft ze overeind.
Door een modeshow die ze als tiener loopt, ontdekt ze haar roeping: model. Adut Akech debuteert als zestientienjarige op de Australian Fashion Week. Haar doorbraak volgt in Parijs een jaar later, tijdens een Saint Laurent show. De pers roemt haar schoonheid en bijzondere persoonlijkheid. “Niemand lijkt op Adut. Ze is niet alleen buitenaards prachtig, ook haar sweetness spat van haar foto’s”, schrijft Edward Enninful, hoofdredacteur van de Britse Vogue.
Zelf beseft Adut Akech dat ze als vluchteling door het oog van de naald is gekropen en dat ze mentaal nog een lange weg te gaan heeft. Voor de VN zet ze zich in voor vluchtelingen. Haar missie is het inspireren van kansloze mensen om iets te maken van hun leven. “Ik kom van niets, ik ben vluchteling en ik ben daar trots op.”
Terugblikkend zegt ze dat haar ervaringen haar sterker maakten. “Het heeft me veel geleerd over het leven in het algemeen; discipline, hard werken en onafhankelijkheid. Al deze aspecten hebben me gevormd tot de jongedame die ik vandaag ben. En ik zal daar de rest van mijn leven kracht uit putten.”

Gerelateerde Artikelen:


, ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.