Top menu

De jurken van Bernadette

Mode zit ze kennelijk in het bloed. Moeder Bernadette en dochter Charlotte De Geyter maken furore met hun merk Bernadette. Wanneer Charlotte afstudeert aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten, is Bernadette al een gevierd designer met Made by Bernadette, een breigoedlabel.

En zie nu: sinds 2017 veroveren de twee Antwerpenaren in rap tempo samen de modewereld. Als hun kleurige zijden Bernadette-creaties een geur hadden, dan zouden ze ons bedwelmen als een tuin vol bloemen. Bloemen spelen namelijk de hoofdrol in alle collecties van Bernadette. Sierlijke roosjes, lieve veldboeketjes, frisse margrietjes – allemaal met de hand geschilderd. “Wekenlang heb ik bloemen zitten schilderen, om te zien welke het best op stof zouden werken”, zegt Charlotte die in 2016 afstudeerde aan de Antwerpse modeacademie.

Rond die tijd is Bernadette De Geyter van Antwerpen tot Ibiza bekend met oversized vesten van mohair. Terwijl de vraag naar handgebreide ‘Bernadettekes’ nauwelijks bij te benen is, loopt Charlotte in Londen stage bij de Ierse ontwerpster Simone Rocha. Charlotte’s plan: een job bij een modelabel. Maar in de praktijk bevalt haar de rol als ondergeschikte allerminst. Als de Belgische op een dag het idee krijgt om een label te starten, lukt dit volgens haar alleen als haar moeder meedoet. Immers, samen stromen ze over van de ideeën. Als Charlotte terug is in België̈ gaat het creatieve duo meteen aan de slag.

Behalve dat ze dol zijn op bloemen, houden moeder en dochter ook van kleur en zwier. Hun bestseller maxi-jurken van soepel vallend satijn zijn niet alleen geschikt als loungewear, maar gecombineerd met een stoer bikerjack ook geknipt als uitgaanslook. Sommige jurken, versierd met een grote dramatische strik, hebben een air van couture en zijn zelfs Rode Loper-waardig. Net nieuw is een serie uitgaanstasjes met een fifties vibe, ook weer gemaakt van zijde en bezaaid met retro-bloemmotieven.
Moeder en dochter halen hun inspiratie uit hun grote gezamenlijke interesse: het speuren naar unieke vintage-stukken, vooral… jurken. Tijdens het ontwerpen laat het duo zich nooit leiden door trends. Juist door boven de mode te staan zijn ze er samen in geslaagd om van Bernadette een internationaal merk te maken met een vijftigtal prestigieuze verkooppunten, waaronder netaporter.com, de bekendste warenhuizen zoals Bergdorf Goodman in New York, en in Nederland toonaangevende winkels als Kiki Niesten in Maastricht en Wendela van Dijk en Kim Werner in Rotterdam.
Een belangrijke reden van het succes is dat hun maxi-jurken (vanaf €850) flatteus zijn voor alle maten en leeftijden. Dat is vooral de verdienste van Bernadette De Geyter. “Mijn moeder zit boven op de maatvoering en zorgt dat de jurken passen bij alle leeftijden. Ik ontwerp dessins, en geef input aan de collectie. Over de snit beslissen we samen”, zegt Charlotte tegen de Belgische Knack over hun taakverdeling.
Qua persoonlijke modesmaak liggen ze overigens niet helemaal op één lijn. Neigt Charlotte meer naar de minimalistische kant en combineert ze graag een wit T-shirt met een satijnen zwarte rok uit de eigen collectie, moeder Bernadette is meer van de dolle twist. Als liefhebber van Dries Van Noten en Prada combineert ze gedurfd een stel roze kralenslippers met opvallende oorbellen en een bloemrijke jurk.
Om de hechte moeder/dochter-samenwerking fris te houden, proberen de De Geyters privé en werk te scheiden. “Maar die grens is nogal vaag”, zegt Charlotte tegen de Britse Guardian. “Dat is best gunstig, want goede ideeën kunnen juist voortkomen uit relax-momentjes na het werk.” Of ze weleens woorden hebben? “Het is de meest gestelde vraag. Bij ons is dat niet het geval.”

Gerelateerde Artikelen:


, , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.