Top menu

Elza Wandler

Als een modieuze olievlek verspreidt het Amsterdamse tassenmerk Wandler zich sinds 2017 over de aardbol. Vanaf april lanceert Wandler ook een schoenencollectie.

Het mooiste compliment dat oprichter Elza Wandler (31) tot nu toe heeft gekregen, komt van een inkoper van matchesfashion.com die zei: “Ik zie Wandler niet als een hype, maar als een blijvend merk met tijdloze iconische tassen.” Eén van Elza’s meest memorabele momenten: “Lady Gaga met mijn Hortensia Bag Mini. Superonwerkelijk!”

Wat een succes, had je dat kunnen dromen?
“Het is redelijk onwerkelijk. Het besef moet nog komen Dit is een droom die ik vroeger al had toen ik als kind met mijn zus altijd designbureautje speelde.
“Wat me het meest verbaasd aan het succes is dat mijn droom nu tastbaar is geworden met tassen die zijn gecreëerd vanuit mijn coconnetje. Verbazingwekkend is ook hoe inkopers Wandler hebben ontvangen. En wat ik misschien nóg waardevoller vind: al die mensen die ervoor kiezen om mijn tassen te kopen. Dat is zó mind-blowing.”

Hoe kwam je als AMFI-modestudent op het idee van een tassenmerk?
“Ik heb altijd al een sterke connectie gehad met tassen, het ontwerpen ervan geeft mij een designvrijheid die je met kleding niet hebt. Tassen zijn voor mij kleine sculpturen waar ik met vormen en kleuren aan kan bouwen.
“Met Wandler wilde ik een tassenmerk neerzetten dat in high-end winkels naast een designermerk kan staan en niet onderdoet qua kwaliteit en esthetiek.”

Welke belangrijke eerste stappen heb je gedaan om Wandler internationaal onder de aandacht te brengen?
“Via Instagram zag ik het werk van de Italiaanse fotograaf Leonardo Scotti en Georgia Tal, zij is fashion editor van de Italiaanse Vogue. Ze bleken overigens ook een koppel te zijn. Vanuit de fabriek in Italië die mijn eerste collectie had gemaakt, zijn we naar het Gardameer gereisd voor de eerste Wandler-shoot. Vervolgens ben ik met de collectie naar Londen gevlogen om daar met mijn sales agent Bart de eerste klanten te ontmoeten. Het lukte om afspraken te krijgen met Net-a-Porter, Matches Fashion en Browns. Ik was zo zenuwachtig dat Bart nog steeds grapjes maakt over hoe ik met een trillende hand mijn tassen liet zien. De dag na de presentatie kregen we van alle drie winkels het bericht dat ze graag met Wandler wilden starten. Toen ik dat hoorde stond ik op een druk treinstation in Londen met tranen in mijn ogen, en heb meteen mijn ouders gebeld.”

Wat is precies de kracht van Wandler, en van een van de bestellers: Hortensia?
“De kwaliteit, de herkenbare shapes en de kleuren. De Hortensia Bag is vrouwelijk en elegant maar niet te schreeuwerig. Ik ga helemaal los met kleuren die ik zelf ontwikkel. Ik denk dat de speciale kleuren de tassen extra aantrekkelijk maken.
“De Hortensia Bag White Shades – uitgevoerd in vier verschillende tinten wit – is geïnspireerd op het werk van de Duitse kunstenaar Imi Knoebel. De wijze waarop hij verschillende wit-tonen over elkaar legt, vind ik supermooi. Voor komend zomerseizoen ben ik geïnspireerd door het kleurengamma van de Britse kunstenaar Chantal Joffe.”

Voel je nu een zekere druk omdat het vanaf het begin al zo goed ging?
“Mijn vader is mindfulness leraar en herinnert mij er dagelijks aan dat alles wat we hebben zich in het ‘nu’ afspeelt. Verleden is geweest en de toekomst een gedachte. Ik probeer zo ook te handelen en te genieten van elk moment.”

Enkele verkooppunten: Bijenkorf, Kiki Niesten, Net-a-Porter, My Theresa, Matches Fashion, Barneys, Browns.

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.