Top menu

Het succes van Individuals

Individuals, het modelabel van het Amsterdam Fashion Institute (AMFI), is met tien verkooppunten voor de laatste collectie Duals, aardig succesvol te noemen. Individuals is opgezet in 2006. In het begin was het een zoektocht naar een duidelijk imago, zegt Peter Leferink, hoofddocent fashion & design en creative manager van Individuals. . Sinds een collectie of vier heeft Individuals dat volgens Leferink voor elkaar. Individuals is een mooi uithangbord voor het AMFI.

Ja, dat wil toch elke student, meewerken aan Individuals?

Peter Leferink: Klopt, dat is soms dramatisch ja. Er kunnen maximaal 24 studenten meedoen, het aantal inschrijvingen wordt hoger en hoger. Misschien moeten studenten in de toekomst maar toelichten waarom ze mee willen doen aan Individuals, zoveel belangstelling is er.

Moet Individuals geld opleveren?

Dat is nooit de doelstelling geweest. Het is een onderwijsprogramma, we noemen het ook wel realityschool. Studenten leren hoe het er aan toe gaat in een klein modebedrijf. De bedoeling is wel dat we kostendekkend zijn. Als we helemaal niks zouden verkopen, dan zouden we een belangrijke schakel missen. Dan zouden we de managementstudenten van deze school te kort doen, maar winst maken is nooit de opzet geweest.

Maar een aantal verkooppunten is mooi meegenomen

Klanten zijn ook nodig om productie te kunnen draaien, want anders krijgen we zoals in het begin heel kleine orders – een shirtje, een broek – dat gaat niet. We moeten een bepaald minimum hebben om de motor te laten draaien.

 Ik zag net een paar studenten er nogal beteuterd bij zitten

De proefmodellen zijn net binnen. Eén jurk was niet gelukt, iets met een jersey boordje. Het is echt een heel zwaar programma, het realiteitsgehalte is echt hoog, studenten moeten per week veel doen. Na weken werken kiezen we 21 styles, dat is de sales collection, er zijn ook unique pieces.

Ze zien nu echt hoe het fout kan gaan voor het eerst, leerzaam toch

Exact. Wat ze vooral lastig vinden zijn de deadlines, soms werken ze te lang aan een proefmodel en is het patroon niet voor elkaar, en dat moet er iets wel naar de fabrikant. Als een model, zoals nu, niet goed is gaat het uit de salescollectie.

Hoogtepunt is natuurlijk de show…

Dat is de afsluiter, voor de studenten zijn die elf minuten een magisch moment.

 De Duals collectie is vanaf september te koop. De volgende Indivuals show is in juli tijdens de Amsterdam Fashion Week. Op 29 juni is de Amfi afstudeershow. www.amfi.nl

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.