Top menu

Raf Simons versus Hedi Slimane: PPR versus LVMH

Raf rules. Dat blijkt nu ook weer tijdens de mannenshows. Maar is dat nieuws? Nee.

Alle ogen zijn gericht op maandagmiddag, dan presenteert Simons zijn eerst collectie voor Dior. Wat is zijn visie op Dior couture?

“Exciting, beautiful, and new”, zal het zijn. Dat onthulde een paar dagen geleden hoedenmaker Stephen Jones, die maandag verantwoordelijk is voor de hoofddeksels. De rest blijft natuurlijk topsecret.

Simons zelf maakte eerder bekend dat hij graag de romantische kant van zijn minimalistische esthetiek wil onderzoeken. “Ik zou niet voor Dior gaan werken als ik niets anders dan minimalisme zou kunnen verzinnen”,  zei hij. “Ik ben me er erg van bewust van waar Dior voor staat.” Vol verwachting wachten we af.

Raf Simons schudt de modewereld niet in zijn eentje flink op. Zijn Dior coutureshow is natuurlijk iets om naar uit te kijken, maar de messen worden pas echt geslepen in september als Simons prêt-à-porter showt in Parijs en wonderkind Hedi Slimane zijn eerste collectie voor Yves Saint Laurent laat zien.

Een geweldig staaltje marketing. Want niks is wat het lijkt in de wereld van de mode. Nadat PPR, de luxe-investeerder en eigenaar van Yves Saint Laurent (en verder o.a. Gucci, Bottega Veneta, Brioni en deels Stella McCartney, Alexander McQueen) de geheel onverwachte benoeming van Slimane wereldkundig had gemaakt, schrok concurrent LVMH (o.a. Louis Vuitton, Fendi, Pucci, Givenchy, Marc Jacobs, Céline ) wakker. Nu moesten ze toch écht heel dringend iemand van statuur contracteren als opvolger van John Galliano. Of Raf Simons, succesvol bij Jil Sander, meteen hapte? Ooit zal hij het zeker eens vertellen.

Slimane en Simons zijn pionnen. Dat er op onderling spelletjes worden gespeeld, werd afgelopen week weer duidelijk toen Pierre Bergé – hij haat PPR – zich schaarde achter any megalomane beslissing van Slimane, die vanuit Los Angeles en niet Parijs gaat werken en onlangs bedacht hij niet meer met zijn hoofd in beeld wil. Interviews geven zou er ook niet meer bij zijn.

De goeie ouwe quotemachine Karl Lagerfeld zei het al:”Mode is tijdelijk, gevaarlijk en onrechtvaardig.”

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.