Top menu

Afstudeershow AMFI: transparantie & raadselachtige couture

Het Amsterdam Fashion Insitute (AMFI) is goed in vorm, dat zag ik anderhalve week geleden al, dus niet vandaag in het World Fashion Center, maar tijdens de pré-show die was georganiseerd door de studenten zelf, op een wel heel originele locatie, het Dr. Sarpahatihuis, een Amsterdams bejaardenhuis (!) in een eeuwenoud pand. Mooi daar, met een lichte overdekte binnenplaats.

Voor de show daar begon las ik ‘slechts’ tien namen op het programma. In voorafgaande jaren waren er minstens twintig eindexamenkandidaten.

Reden om even Peter Leferink, hoofddocent fashion & design en creative manager van Individuals, aan zijn baard te trekken. Hij vertelde dat hij flink streng had geselecteerd, want ook dit jaar waren er zo’n twintig studenten, maar niet iedereen mocht showen. Aha.

Fijn. Natuurlijk niet voor de afvallers, maar niks zo irritant als een hoog aantal ‘wel aardige’ collecties, ze halen het niveau omlaag.  Na Leferinks schifting bleven er tien uitgesproken, sterke eindexamencollecties over.

Intrigerend waren de lichaamsvolgende pastelkleurige tricotjurken van Lina Beltran. Spannend ook. Een groot deel van de enkellange jurken was deels transparant, laagjes tricotstof bedekten borsten, bovenbenen en billen. Het effect was sensueel.

Raadselachtig. Grote, platte vlakken met afgeronde hoeken bedrukt met metallic spirograaf motieven. Djinn Zijp had die vlakken als het ware ‘geplakt’ op het lichaam. Het resultaat waren avant-gardistische ontwerpen, neigend naar couture. Haar inspiratie, las ik na de show, waren ‘sound frequences’, aha golven, die kwamen inderdaad vertaald terug in haar sculpturale jurkjes en de spirograafprints. Een boeiende collectie die vraagt om een vervolg. Laat die zwarte pruikjes dan achterwege.

Yvonne Kwok sloot af met een kleurrijke, jonge collectie. De focus lag bij Kwok op verschillende handwerktechnieken. Schitterend was harmonica-achtig vouwwerk verwerkt in schootjes, er waren breisels, plissé ‘s en een techniek met opgespannen draden op vlakken leer, toepast voor bustiers en bijzondere beenbekleding. Kwok combineerde het arbeidsintensieve handwerk met vrolijke draagbare blousjes, eigenwijze rokjes, een lief mintgroen jurkje. Qua sfeer deed het denken aan Versace, maar vriendelijker en vrolijker. Kwok, op naar Versace! Daar kunnen ze na die gotische kruizencollectie wel een frisse injectie gebruiken.

Amfi toppie-outfits: van Bianca Provoost een ijle roze trenchcoat van flinterdun materiaal (latex?), gebreide volumineuze truien en jassen met wonderlijke lampion-achtige uitstulpingen van Nina Wormer, kimono-achtige tops met patchwork patronen van Chi Gar Fung.

(Foto’s Denise Boomkens)

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.