Top menu

Jil weer door Jil

Nieuwe stoelendans in de mode? Het zou zo maar kunnen.

Raf Simons verlaat Jil Sander. De nieuwe creatief directeur wordt Jil Sander. Onlangs vertrouwde de Duitse een journalist toe dat ze werkte aan een nieuw geheim project, wat precies, dat zou onthuld worden tijdens de Milanese modeweek. Het raadsel is opgelost.

Maar wat zijn Simons plannen? Ruimt Stefano Pilati het veld bij Yves Saint Laurent, een gerucht dat sinds een paar maanden rond zoemt? Het is begrijpelijk als de Belg dat zou willen, YSL is immers een natte droom voor elke ontwerper. Een andere, meer waarschijnlijke optie is Dior, ook al zo’n legendarisch merk, maar met veel minder codes (New Look silhouet met het befaamde Bar-jasje, dat was het eigenlijk) waar een ontwerper mee aan de slag kan. Hoewel dit ook weer bevrijdend voor Simons kan werken: het uitvinden van een nieuwe moderne Dior vrouw.

Dior Bar 1947

Hoewel het natuurlijk uitkijken is naar de eerste collectie van Jil door Jil, durf ik nu al te stellen dat het label stilistisch minder ophef op gaat leveren. Commercieel gezien gaat Jils kassa keihard rinkelen. Heerlijke draagbare kleren voor een breed publiek ontwerpen dat kan ze.

Jil Sander verkocht in 1999 haar bedrijf (dat ze in 1968 oprichtte) voor 75 procent aan de Prada Group. In 2003 maakte ze haar rentree, die was echter van korte duur. Na een jaar pakte ze haar hobby tuinieren weer op. Jetz geht’s wieder los!

Nog even lekker roddelen over welke ontwerpers mogelijk op de wip zitten, of een plekje daarop verdienen. Dat is Burberry’s Christopher Baily, de Brit is sinds twee seizoenen zijn magie kwijt – al zullen de ‘trenches’ en tasjes heus wel verkopen. Voor deze zomer probeert Baily vrouwen batiks in de maag te splitsen, komende winter zadelt hij vrouwen op met louter onflatteuze silhouetten (zadeltassen).

Rochas rommelt al te lang door met Marco Zanini, Nina Ricci vlot ook niet onder Peter Copping. Evenmin indrukwekkend was de eerste collectie van Claire Weight Keller voor Chloé, zij zal nog wel een kansje krijgen.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.