Top menu

Monique van Heist over Werkstijl, en doet ze nog aan kogelstoten?

Hello Monique, je bent curator van de tentoonstelling Werkstijl die morgen officieel opent in het Schielandhuis in Rotterdam en die onder andere gaat over de invloed van werkkleding op het modebeeld.

Werkkleding dus, wiens idee was het?

Dat kwam van conservator Sjouk Hoitsma, ze benaderde mij met de vraag of ik gastcurator wilde zijn.

 Ze wist meteen dat ze bij jou moest zijn?

Ja, zij zag meteen duidelijk een link van hoe ik met Hello Fashion omga en hoe een museum een collectie opbouwt, en ik verwerk natuurlijk werkkledinginvloeden, logisch dus dat ze mij vroeg. Ik had tenminste niet de indruk dat er nog andere kandidaten waren.

En ze heeft in het Zeeuws Museum natuurlijk gezien dat je een tentoonstelling kan maken.

Ja dat heeft vast ook meegespeeld, al is mijn rol nu wel anders. In het Zeeuws Museum ging het heel erg over mijn werk. Voor Werkstijl heb ik met Sjouk het concept en de thema’s bedacht, depotstukken geselecteerd, en de merken uitgekozen die we wilden exposeren, waaronder mijn favorieten zoals Gluejeans en Martin Margiela.

 Toen Martin Margiela nog Martin Margiela was droegen hij en zijn team stofjassen, jij draagt een stofjas. (Van oudsher dragen ontwerpers en couturiers stofjassen)

Ja, ik draag er ook een, en ik wilde heel graag de Margiela stofjassen, we kregen ze niet, waarom weet ik niet. We hebben zelfs achter de stofjas van Dior aangezeten, ook niet gelukt. Stofjassen worden trouwens van oorsprong gedragen door chauffeurs, en mensen die in winkels en magazijnen werkten om hun kleding tegen stof te beschermen.

We hebben natuurlijk ook een heleboel andere dingen. Gluejeans en Denham,  merken met een mooi verhaal, staan in een zaal met als thema jeans. Jeans is van oorsprong werkkleding en tegelijkertijd zijn er nu ‘jeans archeologen’ die in de mijnen opgravingen doen op zoek naar oude achtergelaten broeken. We laten zien wat er nu met jeans gebeurt.

Er is ook een zaal over logo’s op werkkleding. Daar zie je hoe logo’s op ontwerpen gebruikt worden. Van Bas Kosters hebben we kleding van allemaal kleine rechthoekjes waar Bas op staat. We hebben Bas ook geportretteerd als icoon van zijn eigen merk, hij gebruikt zijn naam altijd heel specifiek. Van Bless heb ik met logo’s geborduurde stukken uit 1999. Daarnaast tonen we aan dat steeds meer bedrijven een soort van vrijetijdskleding hebben als werkkleding met logo’s. Een logo moet dan een bepaald formaat hebben, je hebt ook merken die hun logo gebruiken als decoratie, al die dingen laat ik naast elkaar zien.

De tentoonstelling moet een breed publiek aanspreken en het museum richt zich op Rotterdam, er staan natuurlijk veel dingen die over Rotterdam gaan, de haven, de Rotep de Ret. Er is een portrettenserie van Rotterdammers in werkkleding.

Er is trouwens ook een zaal met allerlei schorten, met hele mooie vormen. Tijdens het maken van Werkstijl ontdekte ik vooral dat werkkleding heel veelzijdig is. Wel hebben Sjouk en ik ons beperkt tot werkkleding die wordt gedragen tijdens fysieke arbeid. In Rotterdam staan dus geen stewardessenpakjes ofzo, een heel spectrum hebben we achterwege gelaten.

Bij Rotterdam denk ik ook aan hard werken, de armen uit de mouwen steken –  niet aan stewardesjes, haha

Precies!

Wat is je jouw favoriete werkkleding?

Dat blijft toch heel erg de overall. Op de tentoonstelling staan hele mooie oude verweerde die door werknemers van Rotterdamse Droogdok Maatschappij zijn gedragen. Ze zijn van dik wit canvasachtig materiaal waar je echt gebruikersporen op ziet. Dat is voor mij het ultieme werkkledingstuk.

Jij hebt vast wel ideeën opgedaan voor je eigen collectie?

Ja. We zijn begonnen in het depot, je komt zulke mooie inspirerende dingen tegen!

Verrassend, dat er zoveel werkkleding is bewaard?

Ja en het museum heeft heel veel, en we hebben bruiklenen. Van Martin Margiela hebben we een jasje van dopjes van bicpennen, supermooi en….

Zeg Monique dit is ff bellen met, en dat kan niet uren duren…

Haha. Dan hangen we op.

Ho, wat doe je morgen op de opening aan?

Weet ik nog niet, een overall of een werkjasje, stofjas misschien… ik zie het morgen wel, ik ben er nooit zo plannerig in. Wel een eigen ontwerp.

Daaag

Stom, helemaal vergeten of Monique nog aan kogelstoten doet.

Werkstijl. Open vanaf dinsdag 28 februari t/m 30 september. Schielandhuis Rotterdam. Foto: Daan Brand. Overall ‘Patrick’ van moniquevanheist. www.moniquevanheist.nl

www.museumrotterdam.nl

Gerelateerde Artikelen:


, , , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.