Top menu

Schoonheidskoningin Estée Lauder

Clinique, MAC, Tom Ford; beautyconcern Estée Lauder omvat allerlei bekende merken. Het begon allemaal met die ene dame die haar crèmes persoonlijk aan de man bracht.

Haar grootmoeder zou trots op haar zijn geweest. Vele jaren ging Estée Lauder (1906-2004) hoogstpersoonlijk de locaties af waar haar nieuwe cosmeticaproducten werden geïntroduceerd. Nu doet kleindochter Jane Lauder (38) hetzelfde met de lancering van het ‘groene’ cosmeticamerk Origins. Zo bezocht Jane in korte tijd China, Noorwegen, Zweden en Nederland.
Jane is een telg uit de wereldberoemde en steenrijke Lauder-dynastie, een hechte kleine familie met Josephine Esther Mentzer als grondlegger. Mentzer werd geboren in Queens, New York en is van Hongaars-Tsjechoslowaaks-Joodse komaf. Samen met haar man Joseph Lauter (het echtpaar nam later de oorspronkelijke Oostenrijkse naam Lauder weer aan) stampt ze vanaf 1946 onder de naam Estée Lauder een reusachtig cosmeticabedrijf uit de grond. Lauder begint met de verkoop van vier beauty-producten, naar een recept van haar oom en chemicus John Schotz, niet via de apotheek zoals in die tijd gewoon was, maar eerst via schoonheidssalons en later via warenhuizen als Saks Fifth Avenue.
Estée Lauder  vormt vanaf de jaren vijftig met Helena Rubinstein en Elizabeth Arden het trio van Amerikaanse ‘schoonheidskoninginnen’ die de moderne cosmetica uitvinden. Zo introduceert Estée Lauder in 1964 onder meer Aramis, de eerste complete mannenhuidverzorginglijn met parfums “voor de man die denkt dat hij alles al heeft’. De lijn is inderdaad een gat in de cosmeticamarkt. In 1968 volgt Clinique, de eerste geurloze en dermalogisch geteste  allergievrije verzorgingslijn voor vrouwen. Lauder is ook bedenker van het zogeheten ‘gift with purchase’-concept. Bij elke verkoop krijgt de klant in kleine verpakkingen een crème of ander product mee. Een marketingidee dat nog steeds veel gebruikt wordt in de cosmetica. En ze reist het hele land af om haar producten persoonlijk onder de aandacht te brengen. Een van haar beroemdste quotes: “Telefoneer, telegrafeer en vertel het door aan andere vrouwen.” Ze weet dat als een vrouw tevreden is met een Estée Lauder product, zij het zouden gaan delen met hun vriendinnen. Als haar bedrijf, Estée Lauder Cosmetics, begint met adverteren in de jaren zestig, staat Estée Lauder er op dat de modellen toegankelijke schoonheden zijn.

Lees het vervolg vandaag in Het Financieele Dagblad. www.fd.nl

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.