Top menu

Madonna’s antwoord op rimpelhanden

Welke popster draagt ze niet? De vingerloze handschoenen van de Britse Laura Shepherd. “Ik heb een grote rol gespeeld in de terugkeer in de mode van de handschoen.”

“I did Madonna, I did Lady Gaga, I did Kylie, I did Dita, I did Peaches.” Ze heeft net nee moeten zeggen tegen Anastasia. Het kan niemand zijn ontgaan, vingerloze handschoenen zijn het helemaal. Laura Shepherd (38) ontwerpt ze onder de naam Glovedup.

Onlangs was de veelgevraagde ontwerpster even in Amsterdam. Rem D. Koolhaas, schoenontwerper en eigenaar van de pas geopende United Nude winkel aan de Spuistraat, wil Glovedup verkopen en met Shepherd praten over een samenwerking. De Britse is verguld: “ We hebben denk ik veel overeenkomsten, beiden worden we gedreven tot innovatie, modernisering en gaan de strijd aan met de gevestigde modemacht.” Shepherd verkoopt nu al bij United Nude een selectie Glovedup klassiekers, waaronder een paar zwarte vingerloze verharde ‘shell’ handschoenen die handen omsluiten als moderne harnasjes.  Lady Gaga en Madonna pronken ermee in hun videoclips.
Laura Shepherd heeft altijd een obsessie voor handschoenen gehad. Wat haar zo fascineert? Ik geloof in ‘handschoenen magie’. Elke keer als vrouwen handschoenen aantrekken vindt er een metamorfose plaatst. Ze kijken naar hun hand en denken: “Wauw!’ Het is net als met het aantrekken van nylons.”
Het duurde even voordat Shepherd zich full-time durfde te storten op handschoenen. “Op mijn dertigste hakte ik de knoop door, zegde mijn kantoorbaan op verhuise naar Londen, en ben mijn passie gaan volgen.” In het begin van haar handschoenen carrière woonde Shepherd een poosje in Amsterdam. Al joggend in het Vondelpark deed ze inspiratie op voor de lievelingshandschoenen van de eigenzinnige popzangeres Peaches, die tijdens haar optredens altijd Glovedup draagt. Haar merknaam, Glovedup, vertelt Shephard komt voort uit de jaren negentig uitdrukking: loved up, het beschrijft de sensatie van het slikken van XTC.
Voordat Shepherd aan de slag ging deed ze uitvoerig research naar handschoenen, het leverde alleen maar traditionele modellen op. Shepherd ontdekte een gat in de markt. “Ik heb me helemaal gestort op vingerloze handschoenen met als doel er mode-items van te maken. Ik denk dat ik een grote rol heb gespeeld in de terugkeer van de handschoen in de mode”, zegt Shepherd stellig. Ze schat dat ze inmiddels over de duizend paren heeft gemaakt.  Favoriet is de Estelle Blanche Puff Sleeve handschoen, een elegant model van stretchmateriaal dat aan de bovenarm eindigt in een volumineuze pof. Denk aan een Victoriaanse pofmouw, maar dan modern. Het ontwerp haalde de Britse Harpers Bazaar en Marie Claire en de Italiaanse Vogue.
Shepherd maakt naam wanneer de crème de la crème onder de stylisten, als Arianne Phillips (stylist van Madonna) en Patti Wilson en Karl Templer die voor de bekendste bladen werken, haar waanzinnige handschoenen ontdekken en opdrachten geven voor muziekvideo’s, modeproducties en shows. Sindsdien is het stressen geblazen.  Telefoontjes en mails voor opdrachten voor popsterren komen steevast op het laatste moment binnen, zegt Shepherd  “Wat mijn plannen ook zijn, ik heb geleerd om flexibel te zijn en sta altijd klaar voor belangrijke dringende verzoeken.”
Eén van Glovedups eerste fans en vaste klanten is Anna Piaggi, de flamboyante moderedactrice van de Italiaanse Vogue. “Ze mag dan wel niet meer zo jong zijn, ze zet trends.” De Italiaanse is verslaafd aan Sheperd’s ‘T-shirts voor de vingers’ en belt geregeld om verse ontwerpen. Shepherd stuurt ze dan meteen. Gratis. Het is mooie pr, en wie weet hapt ooit op een dag Piaggi’s vriend en fervent vingerloze handschoenendrager Karl Lagerfeld toe. Rijk wordt Shepherd niet van al die sterren die ze handschoeit. Het kost soms zelfs geld. Toen Shepherd haar handschoenen terugvroeg aan wereldster Madonna, kon ze zelf voor de koerierkosten opdraaien.
De gewone sterveling kan Shepherd’s ontwerpen bestellen via internet. “Ik heb veel trouwe klanten, ze mailen me hoe ze de handschoenen dragen en sturen me foto’s.” Hoewel de bestellingen binnenstromen en Shepherd de persoonlijke interactie met haar klanten erg waardeert, is een winkel haar droom. Een investeerder is welkom, of liever nog een partner. “Ik ben een ‘non-stop handschoenmachine’, heb nooit tijd om na te denken. Ik heb in mijn eentje de handschoen de 21ste eeuw in gedragen en zoek nu iemand die samen met mij er een 21ste-eeuws bedrijf van kan maken.”
En nu moet ze weer aan het werk; op zoek naar een reflecterend tweedstofje voor hippe fietskoerierhandschoenen, een opdracht van een Londense fietsenwinkel. Daarna wacht het stylingteam van de Amerikaanse zangeres Rihanna. Bij de tourkostuums van de popster mogen een stel Glovedup handschoenen natuurlijk niet ontbreken.

Dit interview is ruim een jaar eerder gepubliceerd in Het Parool. De reden van herplaatsing is dat Laura onlangs is gestopt met haar succesvolle bedrijf. Een investeerder diende zich niet aan. Anna Piaggi zal een nieuwe leverancier moeten zoeken.

Gerelateerde Artikelen:


Een reactie op Madonna’s antwoord op rimpelhanden

  1. Daphne Heijmering 23 januari 2012 om 11:06 #

    Tegen welke Anastasia heeft ze ‘nee’ moeten zeggen? Anastasia Soare of zangeres Anastacia Lynn Newkirk?