Top menu

Tony Cohen lost misverstand op voor DSM tijdens Amsterdam Fashion Week

Aukje Doornbos is business manager bij DSM, de grootste leverancier van man-made fibres ter wereld en een van de sponsoren van de Amsterdam Fashion Week.
Even voor de duidelijkheid, DSM maakt zelf geen stoffen, of vezels maar de grondstoffen voor onder andere nylon.

Jullie sponseren Tony Cohen. Jullie willen hiermee een misverstand uit de weg ruimen over synthetische stoffen. Wat horen jullie dan vaak?
Nou veel mensen denken nog altijd dat synthetische stoffen vies en goedkoop zijn, zweterig, niet prettig aanvoelen. Dat is gewoon niet zo.
Het mooiste voorbeeld is de collectie van Tony die zaterdag geshowd gaat worden. Maar er zijn zoveel kledingmerken die man-made fibers verwerken, zoals Prada die pakken maakt waar niet alleen wol in zit maar ook acryl en polyamide. En veel meer designers gebruiken die materialen, de stoffen zien er dan ook heel mooi uit en ze voelen fijn aan. Kijk maar je in je eigen kledingkast dan vind je ook vast iets.
Er is dus meer dan voldoende bewijs dat het om een misverstand gaat.

Sinds wanneer verwerken designerslabels dan fibers?
Het is een opkomende trend. Synthetische stoffen als nylon zijn in de jaren tachtig op de markt gekomen. Sindsdien zijn de technologische ontwikkelingen niet stil blijven staan. Ook kwamen er ontwerpers die wel eens wat anders wilden dan wol en gingen experimenteren met stoffen.
De laatste jaren hebben stoffenfabrikanten ook een grote rol gespeeld. Ik was afgelopen september op de grootste stoffenbeurs van Europa, de Premier Vision in Parijs en zag dat zeker de helft van de stoffen bestond uit man-made fibers, of mengels. Nou dat betekent dat het op grote schaal in de mode wordt gebruikt.

Wat vind je zelf een mooie stof?
In Tony’s collectie zit een soepele stof, een mix van zijde en polyamide, met de luxe uitstraling van zijde. Het materiaal heeft de mooie eigenschappen van zijde en de technische van polyamide waardoor de stof beter is te verwerken, langer mooi blijft en ‘vol’ voelt. Het is overigens niet goedkoper hoor, dat denken mensen dus vaak.
Met de mix van beide kunnen ontwerpers mooiere creatievere dingen maken.

Waarom linken jullie je nu aan de Amsterdam Fashion Week?
Dat komt door mijn collega Carry Hendrix. Ik ben chemisch technoloog, en Carry heeft een creatieve achtergrond. Zij had gelezen dat steeds meer designers man-made stoffen gebruiken. Goh, zei ze, wij maken die fibers, moeten we daar niet iets mee doen? In combinatie met mijn enthousiasme en haar creativiteit is dit project op een vrijdagmiddag ontstaan.

Toen zijn jullie gaan kijken waar jullie je aan konden verbinden en het werd de Amsterdam Fashion Week?
We wisten dat Tony een voorstander is van man-made fibers, dus met hem wilden we wel samenwerken, want zo zien wij het, als een samenwerking. Wij leveren stoffen en faciliteren ook de show.

Wat kunnen jullie betekenen voor andere ontwerpers?
Ik adviseer ze om vaker synthetische stoffen te gebruiken. Daardoor zal hier meer vraag naar komen, en dat betekent weer meer nieuwe ontwikkeling, en dat er steeds diversere stoffen worden ontwikkeld waarvan zij weer van kunnen profiteren.
We kunnen ontwerpers helpen, in die zin, door ze te vertellen wat er mogelijk is met de stoffen.

Bedankt, ik ga naar de show en zie het dan.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.