Top menu

Collectie Anbasja Blanken komt voort uit gedicht

Zaterdag debuteert Anbasja Blanken met een poëtische collectie geïnspireerd op een gedicht. Vorig jaar was de oud-student van de HKU een van de ontwerpers van Moam Collective.

Hoe zou je de afgelopen tijd omschrijven?
“Hectisch! Maar met een hoopvol en tevreden gevoel ga ik de dag van de show tegemoet. Tussen de stressmomenten door heb ik wel genoten van het ontwerpproces en de fijne samenwerking met een topteam. Ik heb veel steun van mijn assistenten, familieleden en de samenwerkingen met schoenontwerpster Janine van den Bosch en het team van de Meester Coupeur opleiding te Amsterdam.”

Wist je al snel wat je wilde laten zien?
“Ja. Pure vrouwelijkheid is een belangrijk element in mijn ontwerpstijl. De ultieme vrouwelijkheid is naar mijn mening terug te vinden in de mode van de jaren ‘40 en ‘50. De mode en harmonieuze stijl van dit tijdperk is van grote invloed op de collectiestukken. Ook staat poëtische schoonheid van de vrouw centraal in mijn collectie Day Dreamed. De fascinatie naar schoonheid wordt in het gedicht The Cloud van Percy Bysshe Shelley prachtig weergegeven. De collectie is voortgekomen uit dit gedicht.”

Je stopte in je afstudeercollectie veel tijd in je stoffen, nu weer?
“In deze collectie is er veel aandacht besteed aan borduursels, ontworpen en vervaardigd door Esmay Hijmans. Ik heb ook stoffen gekocht in Parijs. Ik let voornamelijk op ongewone texturen en structuren, visueel bijzondere uitziende stoffen die rijkdom uitstralen zoals verschillende soorten zijde stoffen, geplisseerd en gesmockt en weelderige bloemenborduursels Shiny liqued-like jacquard, geweven stoffen met haartexturen, in nude naar pastel tot aan contrasterend, knallend koningsblauw.”

Wat maakt Day Dreamed het meest bijzonder?
“Wat mijn collectie bijzonder maakt is de stofkeuzes, kleurgebruik in combinatie met de bijzondere schoenontwerpen van Janine van den Bosch. De combinaties van de collectiestukken zouden in eerste instantie best heftig kunnen overkomen, maar het geeft wel het effect wat ik wil bereiken met deze collectie. Ik wil een poëtisch, dagdromerig gevoel overbrengen op het publiek.”

Zijn je ontwerpen al ergens te koop?
“Mijn toekomstige broekenlijn zie ik als het verkoopbare ‘kindje’ van mijn ready to wear lijn ANBASJA BLANKEN. Na Fashion Week wil ik de tijd nemen om mijn broekenlijn af te ronden. Ik hoop de lijn ooit te kunnen verkopen aan bekende nationale en internationale winkels.”

Foto Ivo de Kok. Afstudeercollectie Anbasja Blanken. Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.