Top menu

Barbara Langendijk wil weten wat mode is

Conceptueel, elegant en vrouwelijk. Zo omschrijft Barbara Langendijk haar stijl. Langendijk liep stage bij Walter van Beirendonck en Proenza Schouler. Haar afstudeercollectie haalde *Wallpaper en werd opgevraagd door Brandon Maxwell, stylist van Lady Gaga. Barbara presenteert zondag een show en een installatie.

Barbara, wat heb je gedaan tussen je afstuderen in 2013 in Arnhem en nu?
“Tijdens mijn tweejarige ArtEZ Master heb ik lessen gevolgd aan de Parsons School of Design in New York. In 2014 heb ik een beurs ontvangen en ik debuteerde een jaar geleden tijdens de Amsterdamse modeweek. Ik was in 2015 een van de ontwerpers van MOAM Collective, onze collectie werd geshowd onder de bogen van het Rijksmuseum. Voor een dansperformance van Juanjo Arques in Zwitserland heb ik kostuums ontworpen.”

Je vorige collectie was geïnspireerd op een vier uur durende Japanse thee ceremonie. Hoe belangrijk is een duidelijk vertrekpunt?
“Ik vind het belangrijk te ontwerpen vanuit een idee of concept. De presentatie voor de modeweek is een samenwerking met kunstenaar Jochem Esser. We hebben samen gebrainstormd. Door onze fascinaties te combineren zijn we tot het idee voor een installatie gekomen. We hebben performance kunstenaar Lisette Ros gevraagd om een bijdrage te leveren. Met de installatie, die een mix is van verschillende media bevragen we onder andere: wat is realiteit en wat fictie? Wat blijft er over van mode als de stof niet om het lichaam zit en niet is verwerkt tot ontwerp?”

Wat draag je zelf het liefst uit deze collectie?
“De wat neutralere stuks uit mijn collecties, zoals bijvoorbeeld de transparante coltruitjes.”

Je besteedde eerder veel aandacht aan schoenen, dit keer weer?
“Ja. Voor mijn laatste twee collecties heb ik samengewerkt met schoenontwerper Roderick Pieters. Ik vind het belangrijk om een totaal beeld te creëren en dat lukt het beste met bijpassende schoenen. Verder vind ik het erg inspirerend om met Roderick te werken omdat we beide het liefst ontwerpen vanuit constructie. Door deze gedeelde werkwijze snappen we elkaars manier van ontwerpen heel goed en dat schept een band.”

Is je kleding al ergens te koop?
“Vanaf 27 februari hangt een aantal kledingstukken die ik recentelijk heb ontwikkeld in het kader van een retailresearch project, genaamd For Sale, te koop bij de X-Bank store van het W hotel in Amsterdam.”

Installatie: Material.Environment.Mediation.01. Zondag 17 januari. Tussen 18.00u and 21.00u. Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.