Top menu

Lisa Konno showt toffe mode van textielrestanten

Lisa Konno studeerde af aan ArtEZ Arnhem. Voor haar eindexamencollectie Extended Materials onderzocht ze hoe je van textielrestanten nieuwe stoffen kan maken. Het resultaat? Kleurige, modieuze ontwerpen gemaakt van innovatieve breisels. Konno showt vrijdag.

Je kreeg veel aandacht naar aanleiding van je tweede collectie ‘For The Workers’ Wat voor leuks heeft dat opgeleverd, behalve aandacht?
“De show heeft ervoor gezorgd dat ik in contact kwam met een aantal bedrijven en merken wiens visie overeenkomt met die van mij. Hierdoor heb ik de kans gekregen om samenwerkingen aan te gaan met bijvoorbeeld de textielverzameleraar Sympany, de Willem de Koning academie, FOAM en een merk als Afriek. De show heeft zeker gediend als opstapje om als persoon en ontwerper te groeien.”

Wat kunnen we vrijdag verwachten?
“Mijn collectie heet Yours Truly en gaat over het herwaarderen van kleding en het betrekken van de dragers bij het maakproces. Om een humanere en duurzame industrie mogelijk te maken, moeten we niet alleen kijken naar innovatie maar ook leren van het ambacht uit het verleden. Ik vind de manier waarop vrouwen in de jaren ’50 met hun kleding omgingen heel erg inspirerend. Kledingstukken werden toen gezien als investering, en iets wat zelf (na)gemaakt of gerepareerd werd wanneer het stuk was. Deze betrokkenheid zorgde ervoor dat kleding niet gezien werd als wegwerpartikel.”

Vorige keer toonde je innovatie breisels, wat gaan we nu zien?
“Ik heb weer veel stoffen zelf gemaakt zoals breisels. Daarnaast heb ik gebruik gemaakt van herkenbaar tweedehands materiaal zoals oude shawls van geprinte zijde die we een tijd geleden veel zagen, en geïnspireerd zijn op de bekende Hermès shawl.”

Welke items springen eruit?
“De tweedehands shawl items. Niet alleen omdat ze nogal opvallen, maar ook omdat ik het een leuk idee vind dat de shawltjes van verschillende vrouwen samen een nieuw item vormen. Omdat ik veel met tweedehands textiel werk zijn er soms nog herkenbare patronen of ontwerpen terug te zien in het nieuw gecreëerde item. Dat typerende van die items wil ik verbreken door ze op mijn manier te interpreteren en verwerken zonder dat ze hun ‘identiteit’ helemaal kwijt zijn.”

Waar zijn je ontwerpen te koop?
“Vanaf februari hangt een deel van mijn collectie bij XBANK, de conceptstore van het nieuwe W Hotel in Amsterdam. Daarnaast verkoop ik via mijn website, en maak ik op verzoek kleding. 24 & 25 januari sta ik op de Modefabriek met de nieuwe collectie.
De collectie die ik voor Afriek heb ontworpen hangt vanaf maart o.a. in de Geitenwollenwinkel in Amsterdam, Harvest Club in Antwerpen en 69B boutique in Londen. Meer ambities dan plannen.

Heb je ook nog buitenlandse plannen?
“Ik blijf voorlopig in Nederland en wil hier nog groeien, maar ik heb zeker de ambitie om in de toekomst mijn collectie in het buitenland te presenteren en verkopen.”

Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.