Top menu

Bruisende Said Mahrouf showt elegantie op modeweek

Said Mahrouf showde zijn elegante ontwerpen drie keer tijdens de Amsterdamse Mercedes-Benz Fashionweek, altijd tijdens de winteredities. De zomers zijn voor de in Casablanca gevestigde ontwerper een te drukke periode met veel opdrachten.

Said, wat heb je de afgelopen tijd gedaan in Casablanca?
“De afgelopen jaren heb ik vooral hard gewerkt aan het positioneren van mijn label. Dit is aardig gelukt. Ik zag in Marokko mogelijkheden die in Nederland bijna onmogelijk of moeilijk zijn te verwezenlijken. Zo is het in Marokko een gewoonte om jurken op maat te laten maken. Een in dezelfde jurk voor tweede keer op een feest verschijnen is not-done. Dat is natuurlijk goed voor mijn business.”

“Verder heb ik aan de laatste drie edities van Fashion Forward in Dubai mee gedaan. Ook daar merkte ik dezelfde interesse voor lokale en regionale mode gemaakt door lokale en regionale ontwerpers. Mode is in het Midden-Oosten nog jong en bruisend. Er is nog veel ruimte en interesse voor nieuwe ontwerpers, dus des te meer reden om dit te exploreren.”

“Onze studio/atelier zit in Casablanca. Ondanks dat ik veel in Marokko ben, is het voor mij belangrijk om de link met Nederland te houden. Immers, ik ben in Amsterdam opgegroeid en heb aan de Rietveld Academie gestudeerd. Ik ervaar daar nog altijd de positieve effecten van. Het is een verrijking tussen beide culturen te leven en met beide heb ik een sterke band.”

Je vertelde destijds dat je de Marokkaanse mode erg traditioneel vond, en wat jij maakt in Marokko als avant-garde wordt gezien is. Is dat nog zo?
“Nu ik me al 5 jaar in Marokko beweeg, begrijp ik beter hoe de traditie en het moderne leven goed hand in hand gaan. Wat ik ontwerp wordt niet zozeer gezien als avant-garde, er zijn gewoon weg niet veel ontwerpers die soortgelijke kleding ontwerpen, maar daar is zeker behoefte aan. Grote merken als Dior, Prada, Saint-Laurent hebben allen een vestiging in Casablanca, maar toch blijft de keuze gering. Bij Said Mahrouf kunnen klanten een jurk op maat laten maken en er voor kiezen een one-of-a-kind piece aan te schaffen.”

Hoe omschrijf je je stijl?
“Zeer vrouwelijk en elegant. Ik drapeer en mouleer graag alles op de pop en kom op deze manier tot een silhouet. Ook werk ik graag met zijden stoffen.”

Kun je iets onthullen omtrent de inspiratie voor je show van vrijdag?
“De inspiratie is het werk van de schilder Yassine Mekhnache die in zijn schilderijen prachtige borduursels uit Marokko en India integreert. Hij refereert in veel van zijn schilderijen naar het gedicht ‘Conferences of the Birds’ van de Iraanse dichter Farid Attar. Yassine Mekhnache heeft een aantal haute-couture stukken in mijn collectie geborduurd en met de resterende stukken verwijs ik naar de verschillende vogels uit het gedicht. “

Hou je nog steeds niet van de kleur rood?
“Heb ik dat ooit gezegd? Ook in deze collectie komt de kleur rood toevallig niet voor, maar wel mooi veel oranje!”

Fotocredits: Jossy Photography. Vol mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.