Top menu

Nieuw label Van Slobbe Van Benthum: VSB

Alexander van Slobbe en Francisco van Benthum gaven onlangs in Amsterdam een sneakpreview van hun nieuwe project Hacked: betaalbare kleding met een luxe uitstraling, alles gemaakt van restpartijen. Francisco van Benthum vertelt over hun nieuwe VSB-lijn.

Hoe kwamen jullie op het idee voor Hacked?
“Als ontwerpers hebben we de laatste tijd veel meegemaakt. Mijn eigen label staat on hold. Dan komen de vragen, hoe nu verder? Hoe kunnen we doorgaan zonder dat we afhankelijk zijn van investeerders? We concludeerden onder andere dat alle grote winkelstraten zijn overgenomen door ketens, en dat mensen niet van plan zijn om veel geld uit te geven aan mode, maar wel kwaliteit willen. Er zijn goedkope ketens die goede kwaliteit leveren, zoals Uniqlo. Dat alles zette ons aan het denken. Zo kwamen we op het idee om restpartijen – kleding en stoffen – te bewerken door bijvoorbeeld te borduren of printen waardoor een nieuwe laag ontstaat. We breken eigenlijk in het systeem, vandaar dat hacken.”

Francisco laat een shirt zien van rest nylonstof dat is gemaakt van een bestaand patroon van Alexander. “Het is nu prijstechnisch een interessant product. Over nylon: we claimen nylon, dat zal altijd in de VSB-lijn zitten.

“Hacked is een ongoing project, de eerste ontwerpen creëren hopelijk de financiële middelen om weer nieuwe dingen te ontwikkelen. In september is de collectie te zien in het Tijdelijke Modemuseum in Rotterdam. Het zou leuk zijn om VSB eens in de Kalverstraat in een pop-upstore te verkopen, midden tussen alle ketens, voor de symboliek.

Naast veel knitwear en nylon, zie ik ook mooie schoenen, voor dames en heren.
“Die zijn gemaakt van bestaande leesten, dus daar hoefden we niet in te investeren. Ook het leer is afkomstig van restpartijen.”

De stip komt terug op de meeste ontwerpen, waar verwijst die naar?
“Het is een gat uit de kaas. We wilden als Nederlands label een handelskenmerk, en dachten aan kaas, de stip is het overblijfsel van de gatenkaas.”

En bevalt het tot nu toe om zo te werken?
“Het is erg verfrissend. Ik werk nu heel anders, flexibel. Hiervoor was ik gewend om te ontwerpen en patronen te tekenen, maar vind ik nu ergens een paar meters stof, dan vraag ik me meteen af: kan ik hier iets mee? Het is dus een kwestie van heel snel besluiten nemen.”

Van Slobbe Van Benthum Hacked 1.0. De eerste serie producten bestaat uit stukken voor mannen en vrouwen: geborduurde en geprinte sweaters, T-shirts met collage, rokken, tops, schoenen en tassen. Prijzen variëren van € 49,- voor een T-shirt en € 125,- voor een sweater tot € 159,- voor leren tas. Te koop bij Hôtel Droog, Amsterdam.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.