Top menu

Stuart: kritisch met knipoog

Onderbetaalde arbeiders, onwerkelijke schoonheidsidealen, milieuvervuiling; er is best het een en ander mis in de mode. Maar hoe ga je daarmee om als je ervoor kiest om van mode je vak te maken?

De laatste lichting redactionele studenten van AMFI besloot om op een positieve manier in opstand te komen tegen het huidige modesysteem met het pop-up merk Stuart.

Hart van Stuart is de kleurrijke website – wearestuart.com – waar fotoshoots, teksten en filmpjes op bijna luchtige wijze een aantal van die problemen aan de kaak stellen. Seksisme in mode-advertenties gevat in een filmpje met een omgekeerde striptease, een stappenplan over hoe je een duurzaam modemerk kunt opzetten, een ontroerende column over hypocrisie die je kunt voelen als je kleding koopt die je eigenlijk niet nodig hebt (en waarvan je ook niet zeker weet hoe het is gemaakt). Daarnaast verrassende reistips voor fashionista’s en grappige variaties op populaire fashion hauls (immens populaire Youtube-filmpjes waarin meisjes vertellen wat ze zoal hebben gekocht). Daarnaast ruim baan voor het werk van vernieuwers in mode, van de textielcollectie van Calvin Kooijman tot het werk van Jacob Kok.

Zo’n vijfentwintig internationale studenten bedachten samen het merk Stuart, maakten alle inhoud en verzonnen hoe ze hun boodschap de wereld in wilden sturen. Dat houdt in dat het AMFI dit jaar voor het eerst sinds lange tijd niet met een papieren tijdschrift komt – online is immers duurzamer. Maar er is wel nagedacht over de inhoud, die bovendien op een verfrissende wijze is vertaald naar vijf social media kanalen, waarin je telkens wat nieuws vindt. Zo gebeurt op Instagram alles in drieën, babbelt Stuart er vrolijk op los op Twitter en staat op de Stuart-Pinterest alle onderzoek bij een artikel.

Afgelopen maandag werd Stuart gepresenteerd in de byAMFI Statement Store op op ’t Spui in Amsterdam. Daar kwamen de studenten ook, speciaal voor de fans, met een tastbare verrassing: de Stube. In een genummerde, gelimiteerde editie is de online boodschap vertaald naar een soort protest-toolkit die bestaat uit een serie goed ontworpen serie posters, stickers en Stu-its. Zo hebben de fans van papier toch nog de kans om Stuart letterlijk in handen te houden. Maar liever hebben de studenten dat je de inhoud verspreidt door de stad, want ze zijn er allemaal van overtuigt dat het anders moet in de mode – en dat begint bij mensen aan het denken zetten.

byAMFI op ’t Spui in Amsterdam is deze zomer geheel in Stuart sfeer. De Stuart Stube is er te koop voor vijftien euro – zo lang de voorraad strekt.

Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


, ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.