Top menu

Apriy: terug naar het ambacht

Frengky Apriyanto Tervoort begon in 2013 met het mannen- en vrouwenlabel Apriy. “Ik wil niet meer in collecties denken, maar terug naar het ambacht, met kwaliteit.”

Je bent een nieuwe naam in de mode, hoe ben je er in gerold?
“Met mijn Atheneumdiploma op zak, had ik nog geen idee welk hoger onderwijs ik wilde doen. Ik liep stage bij de VU, afdeling neurofysiologie. Leuk vond ik het wel, maar toch lag mijn hart ergens anders. Op een gegeven moment kreeg ik een telefoontje van een uitzendbureau en werd uitgenodigd voor een gesprek voor de functie ‘allrounder’ bij de afdeling styling en merchandising voor G-Star. Dankzij mijn motivatie en liefde voor kleding kreeg ik de baan. Ik wist dat die baan een duw was in de goede richting. Na G-Star heb ik kort gewerkt bij Umbro by Kim Jones en Le Coq Sportif. Ik deed met name productiecontrole, klachtenbehandeling en DTP werk.”

Ontwerpen kwam dus later?
“Ik heb een paar jaar met plezier ArtEZ in Arnhem gedaan, helaas werd mij na drie jaar geadviseerd om iets anders te gaan doen. Volgens mijn mentrix moest ik mij niet veel zorgen maken, zij vond dat ik klaar was voor de modewereld. Ik besloot om te gaan solliciteren bij Reflect in de PC Hooftstraat. Ik bekeek daar elk kledingstuk aandachtig. Door het koopgedrag van klanten leerde ik wat wel of niet aansloeg.
“Toen ik daarna op vakantie ging in Indonesië, geloofden mijn vrienden dat ik daar carrière kon maken als modeontwerper. Om een heel lang verhaal kort te maken. Ik ging modellenwerk doen, en raakte als vast model van Itang Yunasz bevriend met hem. Hij behoort tot de grootste ontwerpers in Indonesië met 7 labels. Ik ging prints voor hem ontwerpen en vervolgens 48 looks die binnen twee dagen af moesten zijn. Zo kreeg ik mijn “spark” terug.
“Op Bali kwam ik in contact met stylist Angie Angorro, iedereen kent haar als “ the Oracle of Bali”. Angie zag mijn prints en via haar kreeg ik opdrachten voor diverse labels. Met het geld wat ik verdiende ging ik portemonnees van hagedis maken. Toen werd het idee van Apriy geboren. Een serie digital printed T-shirts groeide uit tot een volwaardige mannencollectie en mijn eerste vrouwencollectie lanceerde ik in januari op een modebeurs in Parijs. Ik voel dat het goed komt met Apriy.”

Je verwerkt graag klassieke materialen in je collecties, waarom?
“Ik ben van jongs af dol op klassieke materialen en klassieke kleding. Het verhaal “ ik heb deze jas van cashmere al 15 jaar en kijk hoe mooi hij nog eruit ziet!” inspireert mij. Zelf heb ik in mijn kast alleen klassieke items. Wel is alles met een twist: nostalgisch, maar avontuurlijk.”

Welke items zijn het leukst om te ontwerpen, en waarom?
“Jassen en tassen, de meest gedragen items. Daarnaast ook stukken waar de consument meestal meer voor wil uitgeven, onder voorwaarde dat het langer mee moet gaan dan andere kledingstukken. Het is een uitdaging om deze items te creëren. Zelf ben ik verzot op jassen en tassen en ook schoenen, ik hoop eens een eigen schoenenlijn te lanceren.”

Wordt deze wintercollectie ook ergens gepresenteerd?
“Nee, maar ik wil wel graag mijn volgende Estetique collectie presenteren in een mooi oud pand in Amsterdam. Met Apriy wil ik meer van de seizoenen afstappen en doorgaan met Base, een doorlopende collectie van klassieke kledingstukken, zoals T-shirts, overhemden, broeken e.d. die al goed lopen, en dit op elk willekeurig moment in ander stof en/of kleur verkrijgbaar zijn. Voor de Estetique-lijn ga ik me verdiepen in ambacht, en personaliseer ik een item door bijvoorbeeld iemands naam erin te borduren. “Ik wil niet meer in collecties denken, maar terug naar het ambacht, met kwaliteit.”

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.