Top menu

Expirimenteel wit

Met wit als first look in veel collecties, zet deze non-kleur de toon voor de zomer. Hoe we wit dragen? Dat kan clean (Donna Karan), retro (Louis Vuitton ), sportief (Fendi) of sereen (Marni). Het zijn slechts enkele opties.

De weldaad aan wit is het antwoord op de uitbundige kleurexplosies die afgelopen seizoenen – en nog steeds – de catwalks opfleurden. In de jaren zestig zag je dezelfde tegenstelling. Kleurrijke merken als Pucci met enkel caleidoscopische prints, en Mary Quant met haar colorblocking stonden lijnrecht tegenover de als futuristen gelabelde ontwerpers als André Courrèges en Pierre Cardin met hun smetteloze optimistische witte minjurkjes. In de sixties was ook Garavani Valentino actief, een knappe Italiaanse knul die in 1968 eigenzinnig inzette op wit met zijn nieuwe label V. Met zijn spierwitte Collezioni Bianca vestigde Valentino alle aandacht op zich. Later ruilde de inmiddels gepensioneerde Italiaanse modekeizer wit in voor vuurrood, vandaar zijn bijnaam Mister Red.Valentino’s huidige ontwerpers, Maria Grazia Chiuri en Pierpaolo Piccioli, showden wit op haar allermooist: romantisch.

Experimenteel wit toonde de Amerikaanse ontwerper Alexander Wang. De knappe androgyne verschijning van Chinese komaf werd in november dankzij het plotselinge vertrek van Nicolas Ghesquière benoemd tot zijn opvolger bij Balenciaga. Wangs witte ontwerpen bestaan uit losse patroondelen die met draadjes aan elkaar zijn bevestigd. “Ik wilde kleren uit elkaar halen, experimenteren met volumes”, vertelde hij backstage over zijn collectie. Aan de hand van deze gedeconstrueerde ontwerpen geloven we direct dat hij de juiste persoon is die uitstekend het modernistische Balenciaga voort kan zetten.

Nog een nieuwe ster aan het modefirmament is Prabal Gurung. Hij werd geboren in Singapore en groeide op in Nepal, een land totaal verstoken van mode. In de jaren negentig verhuisde hij naar India, waar hij het vak leerde bij Manish Arora, bekend van zijn kleurige Indiase folklore. Modenomade Gurung landde na veel omzwervingen uiteindelijk in New York, waar hij zijn eerst collectie showde in 2009. In amper drie jaar maakte hij een flitsende carrière. Fans als Michelle Obama, Ophrah Winfrey en Kate Middleton houden zijn shows in de gaten. Gurung toonde een overwegend witte collectie met zilveren ruggengraatprints geïnspireerd op een kunstwerk van de Indiaas-Britse kunstenaar Anish Kapoor.

Het bijzondere van wit is dat het de mode overstijgt. Denk maar aan het witte overhemd dat altijd uitkomst brengt bij een ‘kledingcrisis’, net als de Little Black Dress. Maar deze zomer was de klassieker voor ontwerpers kennelijk te gewoontjes. Fendi transformeerde het overhemd tot sportieve overhemdjurkjes met ingesnoerde tailles. Laat de zomer maar komen.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.