Top menu

Academie Antwerpen showt maximaal

Antwerpen. Zaterdagavond, rond half negen, ik ben met zo’n tweeduizend mensen in een enorme, schemerige hangar aan de Scheldekade. Hier pakt elk jaar de Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten uit met een vier uur durende show. Het moet wel de langste modeshow ter wereld zijn. Getoond wordt het werk van tweede- en derdejaars bachelorstudenten, maar het klapstuk is de show van veertien masterstudenten.

In de reusachtige hangar ligt een spierwitte catwalk in de vorm van een flits. Natuurlijk, de ‘baas’ van de academie is Walter Van Beirendonck en bestaat er een grotere fan van  Ziggy ‘flash’ Stardust?

De show start om acht uur, maar op dat tijdstip heeft lang nog niet iedereen zijn plaats in genomen – vier uur, weet je nog. De bar tapt driftig Belgische biertjes, terwijl bijna twintig tweedejaars hun ingewikkelde en verrassende interpretaties op historische kostuums showen.

Rond een uur of negen geven de derdejaars een hedendaagse draai aan etnische kostuums – de zaal zit inmiddels stampvol. Het niveau van de collecties fluctueert: voorbij komt onder andere een lollige collectie met woeste mannen met opgeplakte baarden die boomstronken met bontpluis meezeulen. Een menselijke hond ‘loopt’ mee op knieën en ellebogen. Wonderschoon is een serie feeërieke red carpet dresses van glittertule met oneven zomen van de Russische Elena Pugach. Mysterieus zijn de lichtgevende make-up en het mondstuk van Miriam Laubscher dat flikkert in het schemerlicht. Een van de mooiste stukken is een dieprood klokkend, hooggesloten topje van Alexis Gaultier.

Bij de afstuderende masters opent Pierre Renaux met een edgy commerciële collectie: smalle broeken en tops met random uitsnedes. Zijn ijzingwekkend hoge 3d geprinte schoenen als pistolen (foto) trekken de meeste aandacht.

Vermakelijk is de mannencollectie van Jezabelle Cormio (foto links), met een scala aan ‘foute’ mannen: eentje gaat gekleed in een kort bontjasje, een ander in een paars fluwelen pak en er is een kitscherige peignoir. Kleding die Mick Jagger in de sixties prima zou hebben gestaan en die nu zeker weer gretig aftrek zal vinden.

Het lukt mij niet om mee te gaan in het verhaal van Jack Davey die al zijn modellen een lange pijp op hun hoofd heeft gezet. Moeilijk ook is de collectie van Lise Eerens met deels mooie, serene vloerlange spierwitte silhouetten (foto rechts), maar ook met enkele hysterische outfits van satijn in vloekende kleuren. Er zal best een interessant uitgangspunt achterzitten, maar dat kwam niet over.

Met zijn zeer esthetische collectie stuurt Wim Bruynooghe (foto) een open sollicitatie naar Dior. Bruynooghe voert eenvoudige kledingvormen, zoals een rechte van het lichaam afstaande jurk als een wigwam, gemaakt van stukken transparant stijf plastic die aan elkaar gezet zijn met een breed stiksel van wollig mohair. Uitvergrote strikken op zo’n tentjurk of top refereren naar couture.  Bij de tweede opkomst zijn alle modellen ontdaan van hun plastic omhulsel, wat overblijft zijn borstontkennende, platte bustiers. Heel renaissance maar ook modern.

Het afstudeerspektakel in Antwerpen wordt afgesloten door de al een beetje bekende Minju Kim. De Koreaanse Kim won dit voorjaar de H&M Design Award 2013 met een dolkomische collectie geknipt voor Japanse mangafiguren, met veel aandacht voor handwerk in de vorm van prachtige zelfgeweven stoffen.

Haar kleurrijke afstudeercollectie is daarop een energiek vervolg, met korte klokkende rokjes, capes en brede bolle tops. Op (afstudeer) shows is het inmiddels een gangbaar silhouet. Sterk punt zijn de bewerkelijke reliëfstoffen. Kim verwerkt ze in hoedjes, jurkjes, jassen en tops. Nadeel, het slaat dood. Het is way too much, waardoor de collectie verliest aan lichtheid en elegantie.  

Kims collectie past naadloos in het Antwerpse idioom, en dat is gaan voor maximaal.  En wie weet, herhaalt zich het wonder van de Antwerpen Zes – die er allemaal waren – en ligt voor een of meer van de masters de wereldtop in het verschiet. Maximaal valt in ieder geval in de smaak bij hun  best wel maximale hoofddocent Walter Van Beirendonck.

Catwalkfoto’s Ettiene Tordoir

Gerelateerde Artikelen:


, , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.