Top menu

Antonia’s kunstige knipwerk

Antonia (artiestennaam) maakt collages, dat doet ze onder andere voor Elle. Wordt de collage de nieuwe illustratie? “Als ik vertel dat ik collages maak, hoor ik nu vaak: “O ja, dat wordt het weer helemaal.”

Vanwaar plots die interesse voor collages?

Ik denk dat mensen dat old school werk – knippen en plakken – weer leuk vinden als reactie op fotoshop illustraties. Je krijgt toch een heel ander beeld en andere sfeer. Ken je de collages van Damien Blottiere? Zijn werk zag ik in de Franse Vogue en ook voor campagnes van Bulgari en Armani parfum, hij is erg succesvol.

Maar een mooie tekening blijft natuurlijk altijd top! Maar ik zou het natuurlijk fijn vinden als de collage meer aandacht krijgt.

Vooralsnog zien we vaker illustraties dan collages, weet je hoe dat komt?

Collages hebben toch een suf, quasi artistiek imago. Ze dienen meestal om ideeën uit te werken, om moodboards te maken. Ze zijn minder op zich staand dan een illustratie. Er wordt natuurlijk ook bestaand beeldmateriaal gebruikt. Maar dat vind ik juist interessant, beeld uit de context halen, en herschikken. Soms is het net stylen.

Trouwens in de kunst worden ze ook niet zo serieus genomen. Ken je de collages van Picasso? Of van de schrijver W.F. Hermans, die maakten ook collages!

Hoe lang werk je ongeveer aan een collage?

Dat wisselt. Het beeldmateriaal verzamel ik van te voren, ik heb mappen vol. Soms begin ik met een idee en al schuivend liggen er na een lange middag ineens drie werken. Een andere keer zie ik het gewoon helemaal niet meer en ruim ik de boel maar weer op. Dan weer liggen er twee plaatjes toevallig op elkaar en krijg ik een briljant idee. Ik heb wel gemerkt dat ik met een deadline kan werken, die stress kan ik wel aan.

En wanneer is ie af volgens jou?

Ja, daar vraag je wat. Meestal weet ik het wel, dan is de compositie, de kleuren, het ‘verhaal’ voor mij duidelijk. Bij twijfel vraag ik manlief om raad.

Je knipt heel veel dus.

Ik lijk wel een kapper haha!

Je werkt nu veel voor Elle, voor wie zou je nog meer willen werken?

Ik heb enkele bureaus benaderd die met creatieven werken, dus bijvoorbeeld reclamecampagnes of illustraties in (vak)bladen. Maar ook voor interieurbladen en andere modebladen.

Komt er ook een expositie?

Ja in juni een kleintje in Hotel Modez in Arnhem, daar komt mijn werk te hangen in de Fashion Gallery kamer. Ik zou graag vaker willen exposeren!

fb pagina: Antonia collages:

https://www.facebook.com/AntoniaCollages?ref=hl

 

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.