Top menu

Prestage: van afstudeerproject tot succesvol magazine

Vandaag ligt Prestage nummer 6 in de winkel. Prestage is twee jaar geleden opgezet door Puck Landewé en Stefanie Mensink die van hun afstudeerproject een internationaal modemagazine hebben gemaakt dat in 25 landen wordt verkocht. Prestage (lees: Pre-stage) is opgezet als springplank voor jong talent op het gebied van mode, fotografie en illustratie.

Wat doen jullie als een nummer af is?

Vlak voor de deadline is altijd een heftige tijd, daarna nemen we een heel korte rust periode. Na een week of twee beginnen we met het analyseren van modetrends, kijken we wat andere bladen doen en lezen veel op internet. Vervolgens maken we moodboards en bedenken welke stappen we kunnen nemen voor het volgende nummer, bijvoorbeeld op het gebied van adverteerders.

Het is nogal een onderneming, het starten van een blad…

Het was trouwens nooit de bedoeling om ons afstudeerblad uit te geven, we hadden het eerste nummer gemaakt voor docenten, dat heette PS. Wisten wij veel dat Het Parool al een bijlage had met die naam, tjsa we woonden in Enschede! Vanaf het tweede nummer heet het Prestage. De eerste oplage van 1500 stuks hebben we zelf met de auto verspreid. Nu is de oplage in vrij korte tijd gegroeid tot 10.000, waarvan 8.000 exemplaren voor het buitenland.

Of de oplage hoger kan voor een niche blad? Ik hoop niet dat er een glazen plafond is. We zijn geduldig, doen niet alles om de oplage te laten stijgen, zoals marketingtools inzetten. Al komt er een moment dat we keuzes moeten maken. We focussen ons op de inhoud.

Wat is het lastigst aan het runnen van een blad?

Altijd het budget. Voordeel is dat we een kleine redactie hebben. Inkomsten komen uit de losse verkoop en advertenties. Advertenties is ook een ding, want waarom zouden merken bij ons adverteren? Vanaf nummer twee adverteerde Chanel trouwens al.

Waar ben je het meest trots op?

Lastig! Ik ben nooit zo heel trots op iets, het is toch werk. Ik ben trots op ons team, ze werken zo hard en zijn creatief.

Verkooppunten: www.prestagemagazine.com

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.