Top menu

Debutant AFW Michelangelo Winklaar: concept & humor

Michelangelo Winklaar leerde van zijn Curaçaose oma al van jongs af aan het ambacht van kleermaker. Op het Hilversumse modelyceum werkte dit in zijn voordeel. Winkelaar debuteert op de Amsterdamse modeweek met zeer ondraagbare stukken.

Waar gaat je collectie over?

De collectie heet indepedentia. Het gaat over een onafhankelijke vrouw, een zakenvrouw die kleding gebruikt als verlenging van haar persoonlijkheid. Ik denk dat het onbewust gaat over mijn oma. Ik heb veel van haar geleerd. Ook van mijn moeder trouwens. Ze is altijd een inspiratie geweest. Ze is een vrouw die veel tegenslagen te verwerken heeft gehad en er altijd bovenop wist te krabbelen. Die kracht vind ik zo geweldig dat het inspirerend werkt.

Welke studies heb je gedaan?

Ik heb de opleiding tot coupeur op het modelyceum in Hilversum in 2009 afgerond. Omdat ik eigenlijk allang wist hoe ik kleding moest maken adviseerde mijn juf dat ik moest genieten van die vrijheid. Ik kon helemaal mijn eigen gang gaan daar. Ik heb na het modelyceum een oriënterend jaar op ArtEZ in Arnhem gedaan. Verder ben ik niet gegaan, ik was klaar met leren. Ik liep stage bij Sofia Karina en ontwierp daar vrouwenlingerie.

Wat vind je het leukste aan modeontwerpen?

Ik probeer altijd met nieuwe vormen te komen. Het creëren van nieuwe invalshoeken is wat ik opzoek in mijn werk. Het is allemaal vrij conceptueel met een flinke dosis humor.

Heb je al verkooppunten?

Daar houd ik me helemaal niet mee bezig. Het is een avant-garde collectie geworden. Het is ondraagbaar en dat was de bedoeling ook. Ik ben op de Amsterdamse modeweek omdat ik mezelf als ontwerper wil laten zien. Ik gebruik mijn eigen stoffen die ik verwerk in mijn collectie. Zo heb ik met de hand gehaakte wollen jurken en kant borduurwerk. Heel veel ambacht dus. Net zoals mijn oma dat deed.

http://michelangelowinklaar.blogspot.nl

Door Martino Bidotti en Georgette Koning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.