Top menu

Dit gaan we allemaal doen in 2013

Triskaidekafobie is een moeilijk woord voor angst voor het getal 13. Ik heb daar geen last van, mensen die dat wel hebben moeten maar even een jaartje onder een steen kruipen. Hier lees je wat de bangerds in 2013 allemaal missen op modegebied.

Amsterdam Fashion Week barst op 22 januari los. Wat opvalt aan het programma is dat een derde bestaat uit namen waar zelfs ik nog nooit van heb gehoord. Fijn, al die nieuwkomers, ze maken het weekje spannend. En iedereen kan het volgen want alle show worden gelivestreamd via amsterdamfashionweek.com. Daar check je ook wat er verder in Amsterdam gebeurt, dat is, zoals ik heb gehoord, meer dan ooit.

Scott Schuman, je weet wel alias The Sartorialist, is de aller-beroemdste streetstyleblogger. Als hij op zijn blog een foto post van – ik noem maar wat – een vrouw in een kabeltrui en jeans (kan het saaier) dan kan hij rekenen op 71 jubelende comments. Shuman is 22 februari even in Foam in Amsterdam om zijn nieuwste boek The Sartorialist: Closer te promoten. Ga er heen en kleed je stylish of niet (sinds die kabeltrui snap ik niet precies meer hoe het werkt bij Scott). Wie weet heb je meer geluk dan ik, want tijdens de modeshows waar Shuman altijd rondhangt met zijn camera voelt het telkens best lullig als hij wel de buurvrouw vereeuwigt. What’s wrong with me? Oja, Scott is heel klein, op foto’s zie je dat niet.

De exacte datum staat nog niet vast, maar ergens eind februari of begin maart, breken spannende dagen aan voor Iris van Herpen. In Parijs – where else – presenteert de ontwerpster bekend om haar theatrale ontwerpen, haar eerste ready to wear collectie aan inkopers uit de hele wereld. Alle ontwerpen – zo’n twintig: van rokjes, jurken, jasjes en een legging en knitwear – zijn allemaal uiterst draagbaar en comfortabel, fluisterde Iris me toe.

Hopelijk wordt Van Herpens presentatie niet al te veel overschaduwd door het Parijse modegeweld met het debuut van Alexander Wang voor Balenciaga en Hedi Slimane die de hele modewereld hopelijk dit keer wel gaat opschudden met een fantastische collectie voor SLP. Angelo Bratis zit in het nieuwe en zoveelste designteam van Vionnet. Misschien doet de naam Bratis bij sommige modeslachtoffers een belletje rinkelen, klopt. De Griek haalde zijn master in Arnhem.

Noteer het vast in je agenda: 12 mei opent in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem De kamers van Piet Paris: mode-illustratie als Ambacht, het is de allereerste overzichttentoonstelling van de bekende mode-illustrator. Zou hij nog voldoende tekeningen hebben om te exposeren vroeg ik me af? Eerder, in 2010 organiseerde hij al een grote verkoopexpositie, het was een doorslaand succes. Binnen een paar dagen, de expositie was nog niet eens voorbij, waren vrijwel alle illustraties verkocht. (de illustratie bij dit stuk maakte Piet voor Dutch, en hoorde bij een artikel dat ik schreef over Viktor & Rolf’s Black Hole collectie voor winter 2001/2002)

In juni gaan we wéér naar Arnhem, dit keer voor de vijfde editie van Mode Biënnale Arnhem, pardon, het mode-evenement heet tegenwoordig MoBa 13. Een idee van de nieuwe artistiek directeur Lidewij Edelkoort, “want”, zei Edelkoort tijdens het perspraatje “als er een o in het woord staat, dan gaat het altijd over cultuur: momu, moma zijn het bewijs.” Het MoBa hoofdthema is ‘Fetishism in Fashion’. Waarom worden we gedreven door mode? Waarom worden we gek van een paar schoenen of een tas? Kortom, Fetishism in Fashion maakt onze obsessie voor mode aan de hand van verschillende opstelling duidelijk. Tot die tijd vooral flink blijven shoppen.

Monique van Heist – ze is hoogzwanger – werkt momenteel aan de samenstelling van alweer een nieuwe expositie die in april opent in het Heerlense Schunck, ooit een van de mooiste warenhuizen van Nederland en nu een kunstcentrum. Dat Van Heist goed is in het maken van tentoonstellingen bewees ze eerder door als medecurator haar fantasie los te laten in op archiefstukken uit het Zeeuws Museum en die te combineren met haar eigen tijdloze Hello Fashion ontwerpen. Vorig jaar toonde ze op de expositie Werkkleding in het Rotterdam Museum de relatie tussen mode en werkkleding. De enorme overall van de reus van Rotterdam (2,38) zal ik nooit vergeten. Topstuk.

In september is Karl Lagerfeld jarig. Tachtig wordt de Hamburger. Het zou toch sterk zijn als dit ongemerkt gaat. Karl kennende kunnen we vast iets stijlvols verwachten. Mais oh lala, quoi?

Volgens veel modekenners is hij de beste, Azzedine Alaïa. Noem hem gerust een levende legende, deze King of Cling, een bijnaam die hij kreeg in de jaren tachtig toen hij vrouwen vacuüm zoog in loeistrakke jurkjes. Zijn oeuvre was al twee keer te bewonderen in het Groninger Museum. In september heropent het Parijse modemuseum Musée Galliera na een jarenlange renovatie met een groots opgezette Alaïa hommage. Een interview met museum directeur Olivier Saillard lees je in het maart nummer van Vogue.

Book lovers opgelet, Taschen geeft dit jaar aardig wat modetitels uit. Ik kijk uit na de publicatie over Raf Simons. In navolging van Kate Moss verschijnt er van Naomi Campbell een fotoboek, er komt weer een Helmut Newton boek bij, en het oeuvre van Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin verschijnt in een ‘goedkope’ editie. Dior onthult in Dior, 30 avenue Montaigne, wat er allemaal gebeurt achter de deuren van het adres. Ben je in de buurt kijk dan eens naar grond, vlakbij de ingang zit een prachtige tegel, een herinnering aan de jaren twintig couturier Paul Poiret.

Zo, dat zijn genoeg dingen om dit jaar allemaal uit te checken. Lees mijn nieuwste column op www.vogue.nl

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.