Top menu

Revolutionaire schoenen op de AFW van Anna Korshun

Met de Amsterdam Fashion Week in zicht, werken niet alleen modeontwerpers zich uit de naad (haha). Anna Korshun ontwerpt schoenen voor Dido Yland. De meiden kennen elkaar van ArtEZ hogeschool voor de kunsten Arnhem.

Korshuns stijl is simpel met sterk uitgesproken vormen. Haar schoenen hebben meestal een gesloten silhouet, het wekt de suggestie dat ze uit een stuk zijn vervaardigd. De uitstraling is modernistisch. Dido en Anna werken voor het eerst samen. “Dido was erg gecharmeerd door mijn afstudeercollectie en benaderde mij om schoenen te ontwerpen voor haar nieuwe collectie.”

Wat viel je op aan Dido’s collectie?

Zij zoekt in haar ontwerpen naar eenvoud en helderheid en dat is ook mijn uitgangspunt. Dido zet een grafisch beeld neer door zich te focussen op vorm en kleur. Haar collectie is fris en tegelijkertijd ook vrouwelijk. Het architectonische beeld dat ik telkens neerzet, komt goede overheen met Dido’s grafisch look.

Was de collectie al klaar toen je werd gevraagd?

Ik heb schetsen en materialen gezien die zij ging gebruiken. Aan de hand daarvan kreeg ik wel een duidelijk beeld van wat zij wilde. Ik heb voorstellen gedaan van modellen en kleurencombinaties en zo kwamen wij tot definitieve modellen.

Dido gebruikt uitgesproken kleuren in haar collectie en dat wilde ik ook met de schoenen gaan doen. Vel oranje, wit, licht blauw en rood. Ik moest wel opletten of het niet too much werd en of de kleuren van de schoenen goed bij de outfits gingen passen.

Hoe ervaarde je je opleiding?

In 2010 ben ik cum laude afgestudeerd aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten Arnhem, afdeling Product Design. Wat ik leuk vond waren mijn getalenteerde klasgenoten. Het was ook een inspirerende periode omdat ik niet alleen leerde van docenten maar ook van mijn medestudenten. Wat ik ook erg leuk vond is dat je opzoek gaat naar je eigen stijl. Het is een moeilijke zoektocht geweest omdat ik zoveel wilde doen! Ik leerde snel dat ik keuzes moest maken, want alleen dan kun je ergens goed in worden.

Vanwaar je interesse in schoenen? Je wilde ooit architect worden?
Net zoals elk meisje ben ik gek op schoenen. Ik had laatst geteld, en kwam op 44! Maar dat is niet mijn motivatie geweest. Tijdens mijn studie kregen wij een opdracht om schoenen te ontwerpen en te maken. Ik merkte meteen dat het een uitdagend product was. Je moet aan veel dingen denken als je schoenen ontwerpt, zoals de leestvorm, draagbaarheid en comfort. Omdat ik daar meer over wilde weten, heb ik een studie gedaan in Nieuwegein, orthopedisch schoenmaken. Ik kwam snel achter dat er veel verschillende schoenen werden gemaakt en ontworpen, maar dat er bijna geen vooruitgang zat in de maakwijze.

Ik vond het uitdagend om dat te onderzoeken en te kijken of de schoenen niet makkelijker en milieuvriendelijker gemaakt kunnen worden. Ik ben geen architect geworden, maar mijn liefde voor architectuur zie je wel terug in mijn ontwerpen.

Waar ben je nu mee bezig?

Met het opzetten van een eigen schoenenlijn. Ik heb een duurzame en eenvoudige methode ontwikkeld om schoenen te produceren. Mijn schoenen worden eenvoudig en snel in elkaar gezet en bevatten geen druppel lijm, wat best revolutionair is voor de schoenenindustrie. Ik ben ze nu aan het doorontwikkelen en ze zijn binnenkort te koop in de winkels.

Wat zijn je plannen?

Ik ben van plan om van mijn onderneming een succes te maken. Ik wil mijn klanten blij maken met schoenen die duurzaam en lokaal worden geproduceerd, er cool uitzien en ook comfortabel zijn.

Ik zou ook graag contacten op willen zoeken met mode en schoenenmerken en voorstellen voorleggen op het gebied van innovatie wat betreft de maakwijze, zodat ik een steentje bij kan dragen aan betere en milieuvriendelijker wereld.

www.annakorshun.com   www.didoyland.com

Gerelateerde Artikelen:


, , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.