Top menu

Terugblik en vooruitblik op AFW door Carlo Wijnands

Toen Carlo Wijnands in 2011 werd aangenomen als programma directeur van de Amsterdam Fashion Week was zijn taak om het programma beter op orde te krijgen. Een terugblik en vooruitblik op de AFW.“Ik heb meerdere edities nodig om wat ik in mijn hoofd heb neer te zetten”

“Toen ik twee jaar geleden begon hoefde ik niets te doen aan de productiekant, die draaide goed. Wat ontbrak in de organisatie was iemand met een modeachtergrond.

Voor mijn komst bepaalden voornamelijk sponsoren de programmering. Je zag dit terug aan de keuze voor ontwerpers die de Amsterdam Fashion Week openden. Met Vodafone sinds de laatste drie edities als hoofdsponsor veranderde dit omdat zij erg geïnteresseerd zijn in talentontwikkeling. Vodafone staat open voor een andere invulling. Ik kreeg hierdoor de mogelijkheid om in januari Bas Kosters op de openingsavond te programmeren en tijdens de laatste editie in juli de experimentele Marga Weimans.

Als groot evenement heb je altijd met sponsoren te maken, ik vind het logisch dat sponsoren een say hebben zolang er ook een autoriteit op modegebied bij betrokken is. Sommige sponsoren moet je goed begeleiden en uitleggen wat mode is, en vertellen dat Bas Kosters maar ook een starter als Marga Weimand ook grote pr-waarde hebben.

Het bepalen van een visie omtrent de modeweek doe ik samen met de directie, sponsoren én met de designers. Mijn werk houdt dus ook in veel gesprekken voeren. In die gesprekken stel ik me heel flexibel op. Vragen die gesteld worden zijn: “Waar moet het met Amsterdam naar toe, en waar staat Amsterdam nou voor? Wat kunnen modemerken voor elkaar betekenen?” Het gaat over meer dan het invullen van een programma en het besef dat Amsterdam geen Parijs, Londen, Milaan of New York is. Amsterdam is niet trendsettend. We hebben geen mode-industrie op het niveau zoals de wereldsteden. We hebben wél heel eigenzinnige ontwerpers die op een andere wijze omgaan met het modesysteem.

Vanaf het begin had de modeweek een strikte indeling met een openingsavond, een talentendag, een businessdag en commerciële dagen. Ik vind dat het door elkaar moet lopen, dat er verbinding moet zijn tussen creatieve ontwerpers en labels ten opzichte van commerciële labels. Uiteindelijk gaat het toch om business en ik denk dat commerciële labels veel kunnen leren van jonge ontwerpers en andersom. Commerciële bedrijven gaan steeds vaker samenwerkingen aan zoals WE vanaf november met Claes Iversen. Wie weet willen ze een show sponsoren voor Claes?

In veel gevallen moet een jonge ontwerper gelinkt worden aan een sponsor, omdat ze zelf geen geld hebben om te showen. Ook sommige commerciële labels hebben sponsoren. Omdat jonge ontwerpers niet makkelijk verbinding leggen met sponsoren begeleiden wij hen hierbij, zo weten ze vaak niet dat een sponsor niet per se zichtbaar hoeft te zijn. Voor Vodafone, onze hoofdsponsor, was dit geen voorwaarde, maar Bas Kosters vond een goede manier om zijn sponsor op creatieve wijze zichtbaar te maken door ze te verbinden aan zijn eigen identiteit. Zo kwam het sponsorschap toch duidelijk naar voren. Tuurlijk, ik krijg ook kritiek, dat vind ik niet zo erg. Kritiek gaat altijd over de vergelijking met andere fashion weeks, of over de vraag of een Amsterdamse modeweek wel noodzakelijk is. Dergelijke kritiek is trouwens geen directe kritiek op mijn functioneren.

De modeweek draait op volle toeren, het aangaan van samenwerkingen met verschillende partijen kost best veel tijd, dat wordt nogal eens onderschat. Ik realiseerde me terdege dat ik een aantal edities nodig had om wat ik in mijn hoofd heb neer te zetten.  Op gebied van talent zie ik de toekomst positief, al zie ik wel dat talent ook heel erg zoekende is over hoe het in Nederland verder moet met het modesysteem. Als Amsterdam Fashion Week is dat soms lastig. Ontwerpers die tijdens Talentlab maar één keer showen bieden geen continuïteit. Ik wil ontwerpers echt vertellen dat continuïteit mogelijkheden biedt. Een ontwerper die vaker heeft geshowd kan makkelijker worden verbonden aan een sponsor en krijgt zo veel publiciteit.”

 

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.