Top menu

Frans Ankoné bij opening Campaign for Wool: “Ik ben dol op wol”

Alle schaapjes zijn geschoren. In Amsterdam is tot en met 11 november te zien wat ontwerpers hebben gemaakt van hun vachten.

Zojuist zag ik in Droog in de Staalstraat al enkele resultaten van de expositie 21 Wool Masters voor de eerste Campaign for Wool in Nederland. Sponsor en promotor is Woolmark. Het doel van de Wool Week, is heel Nederland laten zien hoe creatief we als land zijn met wol.

Wat er precies is te zien, verklap ik niet, de exposanten zijn in elk geval erg divers met onder andere acht alumni (foto: Peet Dullaert), negen bekende ontwerpers en vier wolvrouwen uit de productvormgevinghoek.

Tipje van de kasjmier sluier: Hyun Yeu versierde een sweater met een wollen weefsel en  Bas Kosters bezaaide een grijze trui met metallic sterren, Noortje de Keijzer (Design Academy) liet door haar moeder, haar vriend Bjorn nabreien, hij draagt onder andere een gebreide jeans, kijk zelf maar.

Vlak voor de opening vertelt Ingrid Oomen van Woolmark, dat ze regelmatig wol promoot op academies. Is dat nodig dan? “Ja, want studenten kennen de diversiteit niet van wol. Aan de hand van boeken met stalen laat ik alles zien, die stalen kunnen worden besteld. We hopen natuurlijk dat ze wol blijven gebruiken, meestal is dat ook zo omdat het mooi is”, zegt Oomen die eerder samenwerkte met Amfi (de Indivuals collectie) en ArtEZ Arnhem. Ook alle exposanten zijn getrakteerd op wol, niet bepaald het goedkoopste materiaal.

“Maar het is wel duurzaam, en je kan er veel mee doen zoals vervilten”, zegt curator Frans Ankoné, gekleed in een lekker wollen vest. “Ik ben dol op wol, ja het is verslavend.” Ankoné stelde de tentoonstelling samen met Martijn Nekoui. Die draagt een mooi donkerblauw wollen pak, een lichaamsvolgend jasje en broek met plooien. Het is van Francisco van Benthum. Zijn ontwerpen zijn te zien in Maison De Bonneterie, waar donderdag vanaf vier uur ’s middags de jonge kunstenaars Eva Bartels, Merijn Kavelaar en Michel Willemsen live artistiek gaan doen met wol van het schaap. Martijn en Frans zijn erbij.

Martijn: “Straks gaan we nog blaten.”

Frans: “Dat doe je al.”

Wol is niet alleen mooi maar ook vreselijk gezellig.

Check hier het hele wolprogramma ;-) www.campaignforwool.nl

Gerelateerde Artikelen:


, , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.