Top menu

Rejina Pyo:”Niet herinnerd worden betekent falen”

Priesteressen in een kubistisch Grieks treurspel. Toen Rejina Pyo (1983) vorig jaar afstudeerde met een master aan de Londense Central Saint Martins school, wist ze een ding zeker: ze wilde op de London Fashion Week geen ‘middle of the road’- collectie presenteren. Met een vreemde combinatie van vloerlange geplooide gewaden en verbrande houten sculpturen slaagde ze daar volledig in. “Niets is erger dan dat mensen zich niet meer herinneren wat je heb getoond, dan heb je gefaald”, zegt de Koreaanse vanuit Londen waar ze woont en werkt.

Pyo hoeft zich geen zorgen te maken. Haar collectie is inmiddels geëxposeerd in het Benaki Museum in Athene en de conservator daar wees haar vervolgens op het bestaan van de tweejaarlijkse Han Nefkens Prijs, die ze eind vorig jaar won. De prijs bestond uit € 25.000 euro en een presentatie van een nieuwe collectie in Boijmans Van Beuningen.

Structural Mode balanceert net als Pyo’s eigenzinnige afstudeercollectie op de rand van kunst en mode. Beide disciplines vindt de Koreaanse veel met elkaar gemeen hebben. “Kunst en mode zijn dingen waar je naar wilt kijken, die je wilt bezitten en die vaak een verrassingselement hebben. Het kan mooi zijn, of lelijk , dat is ten slotte een kwestie van smaak.” Ze wil geen draagbare mode creëren, maar sculpturale kunst maken beïnvloed door kledingstukken. In Rotterdam lijkt het van een afstandje dat de geëxposeerde stukken draagbaar zijn, maar van dichtbij valt op dat in de kleurrijke kleding waaronder een outfit met een glanzend fuchsia roze strapless top en turqoise kokerrok met golvend schootje metaal en plastics zijn verwerkt.

Rejina Pyo studeerde aan de modeafdeling van de prestigieuze Central St. Martins in Londen. Omdat niet elke afgestudeerde tijdens de Londen Fashion Week mag showen is de onderlinge competitie groot. Pyo vond de studie heel intens. “Op Central St. Martins draait het om het idee. Docenten moedigen studenten aan om een idee of concept te vinden dat dicht bij ze ligt en daar op te focussen. Zo ontstaat je identiteit. Hoewel ik altijd heel erg geïnteresseerd was in kunst, was voor mij, ironisch genoeg, het experimenteren met verschillende ideeën en stijlen noodzakelijk om uit te vinden wie ik ben en waar ik van houd. Het was als een lange reis. Kunst bepaalt nu mijn identiteit.”

Pyo werkt op dit moment aan een collectie met ‘normale’ kleding. “Ik heb de luxe om beide te doen, en beide blijven doen zou geweldig zijn.” Wat Pyo’s tentoongestelde werk in Rotterdam betreft hoopt ze dat bezoekers de kleuren, texturen en ontwerpen voelen zoals ze zijn. “Je moet het jezelf niet moeilijk maken door te proberen ze in een hokje plaatsen als mode óf kunst.”

Eerder gepubliceerd in NRC Handelsblad

Structural Mode. Museum Boijmans van Beuningen. Tot 20/1/2013.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.