Top menu

Bernhard Willhelm laat weer van zich horen

Het is alweer een tijdje stil rondom Bernhard Willhelm. Sinds zijn afstudeercollectie in 1998 maakt Willhelm internationaal indruk met een hutspotstijl vol humoristische, bont bedrukte ontwerpen, oude handwerken met vooral in het begin van zijn carrière veel verwijzingen naar zijn geboortestreek Baden-Württemberg: klederdracht, braadworst, koekoeksklokken. Vooral in Japan zijn ze gek op Willhelms doldwaze mode.

Onvergetelijk zijn de wonderlijke broches van spiegeleieren en insecten waar moeder Willhelm zich thuis in Duitsland een tennisarm aan haakte. Een hoogtepunt is het meer dan levensgrote portret van Michael Jackson dat hij in 2000 met vilt appliceerde op een rok.

Goed, alle ontwerpen van Willhelm en zijn rechterhand Jutta Kraus zijn op zijn zachtst gezegd nogal hysterisch. “Een beetje chaos moet, dan gedij ik het best. Niets veroudert zo snel als minimalisme”, vertelde hij me in 2008, voor de opening van Bernhard Willhelm: Het Totaal Rappel een grote overzichtstentoonstelling in het Momu Antwerpen. Omdat Bernhard Willhelm zijn kledingarchief van meer dan duizend stuks niet meer kon bergen, schonk hij zes jaar geleden een hele berg collecties aan het Antwerpse modemuseum. “Ik heb hier gestudeerd en gewoond. Antwerpen is waar het allemaal gebeurde”, zegt Willhelm, die al weer jaren in Parijs woont.

Willhelm en Kraus geven hun eigen draai aan het dwingende modesysteem. Aan modeshows doen ze allang niet meer, wel aan presentaties. Daarop voegen ze vaak samen met kunstenaars met foto’s of video’s een verhaal toe aan een collectie. Tijdens de Parijse modeweek in oktober waren Bernhard en Jutta er niet. Ze maken het nu meer dan goed met dit bewegende freaky lookbook met de zomercollectie voor 2013.

http://www.geoffreylillemon.com/bernhardwillhelm/

De maker is de in Amsterdam woonachtige Amerikaanse digitale kunstenaar Geoffrey Lillemon (hobby: paaldansen). Zijn studio heet Oculart. Check: www.oculart.com (waarschuwing: eng)

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.