Top menu

Constance Wibaut: “De mode die ik illustreerde en waar over ik schreef, dat was nog echt mode”

Constant Wibaut tekende een halve eeuw geleden met enkele lijnen de essentie van chic. Internet heeft de mode sneller, bereikbaarder en transparanter gemaakt. Mode-illustraties zijn vrijwel verbannen, alleen foto´s en filmpjes kunnen het moderne tempo bijbenen. Het dwingt je als modejournalist om constant te analyseren wat belangrijke ontwikkelingen zijn. De romantiek van elk half jaar een weekje Parijs is definitief voorbij.”

Constance Wibaut: “De mode die ik illustreerde en waar over ik schreef, dat was nog echt mode; glamour en chic, zoals deze Dior. Als ik kijk in de bladen van nu, zie ik enkel veredelde soft-porno. Nee, daar heb ik niets mee.”

Vanmiddag opent de modetentoonstelling MOAM. De expositie MOde AMsterdam is het afstudeerproject van AMFI-student Martijn Nekoui en is een interessante kruisbestuiving van hedendaags talent waaronder fotograaf Marco van Rijt, stylist Sonny Groo, ontwerpers MaryMe-Jimmy Paul, fotografen Petrovsky & Ramone en spraakmakende mode-iconen van vroeger zoals Frans Molenaar, Paul Huf, Constance Wibaut en Fong Leng,  Het resultaat? Twaalf momenten uit de naoorlogse Nederlandse modegeschiedenis in een eigentijds jasje.

Tot en met 30 juni  in Galerie Fontana Fortuna aan de Keizersgracht 105 in Amsterdam. Open donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 – 18.00. Naast MOAM, is ook de expositie ‘The Ruins of Detroit’ van Yves Marchand & Romain Meffre te zien.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.