Top menu

Gezellig aan de bar met Alexis Mabille, die knappe Franse couturier van die strikken

In charmant Franglais ‘how nizzze to see you” tref ik de Franse modeontwerper en couturier Alexis Mabille op een toplocatie; de 23ste etage van het Okura Hotel. Daar in de Starlight Room vertelt Mabille over zijn strikkenmanie, over hoe je bij Dior terechtkomt en over zijn samenwerking met Cointreau.

Ik houd van strikken, kijk ik heb speciaal m’n strikkenvest aangedaan, wat boeit jou aan de strik, zie je ze als pure decoratie, of hecht je er een symbolische betekenis aan.

Ik begon ooit, in 2005, met een unisekscollectie, en het vlinderstrikje vond ik een typisch bijpassend uniseksaccessoire. Voor de tweede collectie herhaalde ik het strikje. Het modevolk ging helemaal uit haar dak, ik had de strik uit de vergetelheid gehaald. Alber Elbaz van Lanvin droeg ze al, maar die was toen nog niet bekend.

Strikken zitten ook altijd in je couturecollecties, weet je dat van oudsher een vrouw met strik rond haar middel symbool staat voor maagdelijkheid?

Haha. Ik ga voor sweetness, de romantiek. In het westen is de strik altijd gebruikt om iets met elkaar te verbinden of te sluiten. Dat van maagdelijkheid wist ik niet.

Strikken zijn ook typische couturedingen

Interessant is de ontwikkeling van gebruiksvoorwerp naar decoratief. Balenciaga, Dior, Valentino, Paquin – ken je die?  – een oud huis net als Worth. Die ontwerpers gebruikten ze veel en allemaal anders.

Ja, Balenciaga gebruikte ze niet ter decoratie maar functioneel.

Om de focus te leggen op volume, op heel pure vormen, en hup dan die strik erop! Strikken zijn supervrouwelijk en vrouwen houden er van.

En nu zitten er ook strikken op de bekende vierkante Cointreau bouteille, ik moet zeggen: werkelijk prachtig met dat zilveren omhulsel. Ook mysterieus, van verte zie je niet meteen dat het strikken zijn. Hoe kwam je op het idee?

Je moet het ontdekken. Ik wilde een verband leggen met zilvergoed, denk aan de shaker, een champagnekoeler of zilveren bestek. Dus zo kwam ik uit bij zilverkleurig, glimmend metaal. De techniek die voor de fles is gebruikt is modern; lasercut, het effect is kantachtig en de strikken-‘print’ komt uit mijn laatste wintercollectie.

Was je al een Cointreaudrinker?

In Frankrijk drinken veel mensen het, of ze gebruiken het tijdens het koken. Ik ken het door Dita (von Teese) een goede vriendin. Cointreau is op marketingvlak erg creatief. Voor Cointreau Privé in Parijs mocht ik een hele pop-up club ontwerpen. Ik heb altijd gezegd ‘Ik zou ooit wel eens een bar willen ontwerpen’ en was dus erg blij met het idee van Cointreau. Ik ben gek op interieurs inrichten, dat zit in de familie.

Wanneer wist je dat je in de mode wilde werken?

Al op mijn negende, ik wilde de theaterkostuumkant op. Langzamerhand kwam ik erachter dat ik toch liever wilde creëren. Op mijn 17de ben ik naar Parijs gegaan en gaan studeren aan de Chambre Syndycale de la Haute Couture, vervolgens kwam meteen in dienst bij Dior.

Ja, dat las ik. Gaat dat zo makkelijk, dacht ik nog?
Ik heb zelf contact opgenomen, een map gemaakt met werk, en vertelt wat ik wilde. Ik houd van kleding maken en het snijden ervan. Weet je, ik heb de school niet gedaan om tekenen te leren, dat kon ik al, ideeën had ik ook. Het ging mij puur om de techniek, op klassieke wijze werken en leren te verfijnen

Iedereen wil alleen maar sterontwerper worden…

Ik wist dat ik al kon ontwerpen. Ken je de techniek niet, dan heb je als ontwerper toch een groot probleem, hahaha.

Verder nog plannen?

Een winkel, die opent volgend jaar, ergens bij Le Bon Marché. Nee, ik wilde niet in de Marais, de klant die daar loopt is niet de onze, we moeten verkopen! Hahaha

So Voilà!

Ja ooievaar!

De fles (gelimiteerde oplage van 1000) kost € 150,00 www.cointreauprive.com

Gerelateerde Artikelen:


, ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.