Top menu

Laatste filmnieuws: Cannes is een modefestival

Kunnen we het filmfestival in Cannes nog wel een filmfestival noemen? Inmiddels is er een heel circus van modegerelateerde evenementen rondom het festival ontstaan. Telt u mee? Een Chopard feest hier, een Vanity Fair-Gucci avondje daar, Giorgio Armani en Sean Penn organiseerden het Haiti:Carnival, Calvin Klein gaf een diner, de Grisogono legde de loper uit, horlogemaker IWC kon niet achterblijven en Prada lanceerde een door Roman Polanski geregisseerde film met Helena Bonham Carter en Ben Kingsley. Dergelijke evenementen zijn overigens niet alleen voor de luxemerken weggelegd: ook Replay en G-Star organiseerden iets. En dat was nog niet het einde: het Poolse topmodel Anja Rubik lanceert vanavond haar erotisch getinte tijdschrift 25 magazine (25 is het nieuwe 69, vertelde Rubik aan style.com) en morgen organiseert verse oma Carine Roitfeld een heuse modeshow, waarbij alle outfits worden geveild voor het goede doel. In Roitfeld stijl zullen er alleen zwarte outfits getoond worden, van onder andere Chanel, Balenciaga en Givenchy.

Wat fijn, de sterren hoeven zich dus ’s avonds niet stierlijk te vervelen in hun suites in het Carlton hotel. Maar laten we eerlijk zijn, deze merken doen het niet voor de lol. Beroemdheden uitnodigen, jurk/juwelen/horloges uitlenen, fotomomentje, foto’s wereldwijd versturen en voilà: publiciteit. Als het kan met een mooi persbericht waarin het evenement aan een goed doel wordt gekoppeld. Een mooie bijkomstigheid is dat de meeste sterren al aanwezig zijn dus invliegen, hotels en andere hoge kosten kunnen (deels) achterwege blijven.

Er is dus een dagelijkse lading aan foto’s uit Cannes van al deze feestjes, en dan hebben we het nog niet over de ‘officiële’ rode loper gehad. Op deze rode loper domineert weer een ander type ‘uithangbord’, namelijk die van L’Oréal. In een persbericht heeft het merk het over niet minder dan 35 ambassadrices die hun opwachting in Cannes maken, waaronder Doutzen Kroes (24 & 25 mei te zien), Jane Fonda, Eva Longoria en Cheryl Cole. L’Oréal is een officiële sponsor van het filmfestival en maakt gretig van de rode loper gebruik om haar gezichten te promoten. Geef het merk eens ongelijk.

Dan de jurken? Niet erg spannend, veel van dezelfde (vaak Italiaanse) ontwerpers, die een tijdelijke showroom hebben opgezet of op een jacht in de haven dobberen: Pucci, Gucci, Cavalli, Alberta Ferretti, Giorgio Armani en Versace. Maar ook: Tilda Swinton traditiegetrouw in Haider Ackermann en Isabelle Huppert in Alaïa.

Valt er eigenlijk nog iets te zeggen over de films? Jawel! Ook al is de mode letterlijk tot in de jury doorgedrongen, in de vorm van jurylid Jean Paul Gaultier, er blijft nog tijd over in Cannes om films te vertonen. Op 27 mei wordt de Gouden Palm uitgereikt; The New York Times en The Guardian hebben de winnaar al voorspeld: Michael Haneke’s Amour. Haneke won in 2009 al een Gouden Palm voor Das Weisse Band maar is nu blijkbaar in topvorm terug. Toch benieuwd wat Cheryl Cole, die de premiere bijwoonde, van deze film vond.

Door Jan-Clemens Hoek

Gerelateerde Artikelen:


, ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.