Top menu

Volkskrant breekt jatrecord in gerestyled Magazine

Ik ben een krantenlezer, elke dag verstouw ik er vijf, in het weekend soms het dubbele. Bij de meeste weekendkranten zitten al weer een tijdje full colour magazines. Nóg meer leeslol. De Morgen produceert er zelfs drie, waaronder één met een pikzwarte cover, altijd gewijd aan eten, aan fruit, vlees, vis enz. Geniaal format.

Het Volkskrant Magazine is voor de zoveelste keer opgepiept, dit keer onder leiding van Corinne van Duin, ex-Viva, ex-Yes en ex-Starstyle.

Een bladendokter (Rob van Vuure, oud-Libelle) is er al, dus waarom zou ik mezelf niet verklaren tot blaadjesverpleegster? Bij deze dus een ontleding van het VK Magazine. Vooruit, meteen maar het oordeel: het blaadje is een vergaarbak van gejatte rubriekjes, en héél véél spullen. Gebleven zijn het hoofdinterview en reportages.

De cover. Aha een stijlbreuk, voorheen stond op de cover de geïnterviewde uit het hoofdinterview. Vaak afstotelijke deprimerende foto’s. De cover nieuwe stijl moet sex uitstralen met een rood gestifte mond waar een roze raket (het ijsje) in verdwijnt.  Lolita deed het al decennia eerder met een lolly. Ordinair freudiaans gekut.

‘Eindelijk zaterdag’ heet de openingsrubriek die twee pagina beslaat. Chris Zeegers en zijn vriendin vertellen over hun ultieme zaterdaggevoel, inclusief een softe Libelle-foto. Het Parool opent met het zelfde idee: Zaterdagochtend.

Pag. 9 heet belerend MOOI. Nu kan volgens mij een lezer zelf wel uit maken wat mooi is of niet, de afgebeelde MegaPhone is dat in elk geval niet. Waar blijft trouwens de rubriek LELIJK?

De ‘spullen- en nieuwtjespagina’s’ die volgen, tref je in werkelijk elk damesblaadje aan. Ook is er is een Straatstijlrubriek met 3 straatfoto’s, daar kun je in 2012 echt niet meer mee aankomen. Verder: een stylist geeft stylingtips voor vrouwen boven de veertig, ik lees dat zowel Carven als Burberry Prorsum ‘übervrouwelijke fifties mode’ brengen, nou dacht het niet.

En door kabbelt het, met nóg meer onmisbare spullen (koken en interieur) op pagina 13 en 14.

Op pagina 24 en 25 geeft Wim Pijbes een Masterclass kijken, de Belgische Morgen doet hetzelfde maar dan leuker in de rubriek Ontrafeld.

Vanaf pagina 48 tot en met 53 maar liefst zes pagina’s wonen, jaja met nóg meer spullen (hé adverteerder schept dit niet heel mogelijkheden?)

Als uitswingkatern is er SMAAK, zucht met nóg meer gejatte rubriekjes, en nóg meer spullen.

Pag. 57. SMAAK opent met food, een recensie van een bar-restaurant, en er is de verplichte wijnbabbel op pag. 58.

Pag. 60, 61, 62. Mja, wat doen we met de vaste magazinecolumnist Wim de Jong, moet Van Duin gedacht hebben. “Ja we laten Wim los op een trend.” OMG, er is niks irritanter dan mensen die mode haten over trends te laten zwamneuzen. Drie pagina’s, drie pagina’s te lang.

Pag. 63. Arno Kantelberg en Cécile Narinx verpatsten blijkbaar hun stijlrubriek C&A uit de Varagids aan het VK Magazine. Lekker bn’ers afzeiken.

Pag. 64, 65. Ha, daar zijn ze weer: spullen. Deze rubriek is overgeplant vanuit de krant, de vormgeving is anders en regelrecht gejat van voorheen het Stijlboek in de Varagids.

Pag. 66. De afsluiter. Een bn’er (Peter Buwalda) 2x op foto: vroeger en nu. Rechtstreeks gejat uit De Morgen, en NRC Handelsblad.

Ik kijk uit naar de volgende restyling, die kan niet erger zijn.

Gerelateerde Artikelen:


, , , , ,

Een reactie op Volkskrant breekt jatrecord in gerestyled Magazine

  1. mimi berlin 21 mei 2012 om 11:09 #

    Meinen persönlichen Geschmack beiseite, dachte ich; richtig geklaut. Das Magazin hatte nie ein klares Konzept gehat. unabhängig von der Inhalt. Mimi