Top menu

Glamourcoupes, kuifen en bobs: kapsels zijn helemaal 2012

Hè hè, t duurde even een weekje, maar ik heb het eindelijk verwerkt: voor het eerst was ik bij de uitreiking van de Coiffure Awards 2012 in de RAI. Ruim duizend (!) kappers waren naar de evenementhal gekomen voor een diner en dertien (!) prijsuitreikingen waaronder de Hairdresser of the Year Award, ‘de ultieme vakprijs voor Nederlandse kappers’, ronkte het persbericht.

OMG. In een verduisterde RAI-hal voelde ik me niet alleen instant underdressed in mijn sobere zwarte Jil Sander, maar vooral kapselloos met luie saaie staart. Dat het kapsel een renaissance doormaakt was me niet ontgaan – zie catwalks, de straat en celebrity’s.  In de RAI werd ik even met de neus (vol haarlak) op de feiten gedrukt. Ik zag talrijke voorbeelden van Lana Del Ray-achtige glamourcoupes, kuifkapsels voor mannen die ook overvloedig voorbij kwamen bij Dolce & Gabbana, Prada en Louis Vuitton. Nog steeds aanwezige is de gladde Justin Bieber coupe, fantastische fluffy beehives á la Valley of the Dolls, de brutale half geschoren schedelcoupe van it-girl model Alice Dellal, Wintours strakke boblijn, het kittige op Mia Farrow geïnspireerd Emma Watson korte koppie zag ik, net als steil geelblond Barbie-haar. De verscheidenheid aan kapsels is enorm en moet de kappersbranche deugd doen.

De lollige Chantal Janzen, die de avond in elkaar vlechtte, verwisselde drie keer van coupe. Bij de eerste opkomst waren haar dagelijkse blonde lokken met de Carmenkrulset omgetoverd in schapenkrullen, volgens mijn buurman een pruik. Onflatteus was het wel. Gelukkig sloot ze het prijzencircus af met een stoer getoupte kuif.

De prijzen. Ze buitelden voorbij. Van Dameskapsels Regio Groningen, Drenthe en Overijssel (Hakan Alacali) tot Newcomer of the Year (Bert Visser).

Ik genoot van de quotes; de ene haarkunstenaar dankte met de gedenkwaardige woorden “Ik hou van de schaar”, de ander schreeuwde het uit “Ik hou van haar!’ Hartverscheurend was de geëmotioneerde winnaar Daan Kneppers. “Mama”, was in eerste instantie het enige wat de schat en winnaar van Herenkapsels regio Noord, kon uitbrengen. Zijn serie glad vormgegeven kapsels waren overigens top.

Coupe van Hester Wernert

Hester Wernert stormde drie keer het podium op, waaronder een keer om de felbegeerde Hairdresser of the Year 2012 in ontvangst te nemen. Ik had Hester nog  nooit gezien, haar naam kende ik uit de modeblaadjes. Hester had net zulk lang oneindig haar als Tom Sebastian en Jan Vayne. Een klant van Hester die naast mij zat, wist te vertellen dat ze korte metten wist te maken met dode punten zonder dat het haar korter wordt. ‘Dode punten?’ dacht ik, klinkt dramatisch. Ik ben ik geen honderd jaar meer naar een  kapper geweest. En nee, aan beunhazen doe ik niet, die pony en staart kan ik zelf nog wel redelijk recht in toom houden. Mijn Coiffure Awards overbuurvrouw, een hoofdredactrice van een glanzend blaadje, vertelde dat ze zo’n beetje haar hele vriendenkring kapte. Ik stelde voor een veertiende Award te introduceren: de Beunhazen Award.

Geweldig hoor zoveel liefde voor haar en vrolijke vakidioten bij elkaar. Tot volgend jaar. Zie voor alle awards: www.coiffureaward.nl

Gerelateerde Artikelen:


, , , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.