Top menu

Stocksales nieuws: Hasselts Modemuseum koopt 100 x Raf Simons

Met de hysterie van de archiefsale van Raf Simons en Antwerpse consorten anderhalve week terug nog op het netvlies, gaan nu ook de Nederlandse koopjeshoeken open. Steeds meer ontwerpers kiezen voor deze aantrekkelijke, lucratieve manier om van hun overtollige stock, archief of (in het slechtste geval) missers af te komen. Meters kledingstukken doorploegen op zoek naar dat ene stuk, dat prachtige dingetje dat je toen hebt laten hangen, of dat stuk dat je na tien minuten zoeken hebt gevonden en bij nader inzien toch maar liever laat liggen.

Gisteren maakte het Modemuseum in Hasselt bekend meer dan 100 stuks (34 outfits) van Raf Simons bemachtigd te hebben. Simons hield een week geleden een unieke archiefsale waar onder andere stuks werden verkocht uit zijn eerste collectie uit 1995.

“Ik ben een klein jaar bezig geweest met deze aankoop”, aldus directeur Kenneth Rameakers van het Modemuseum in Hasselt in de Weekend Knack.

Bij mij roept een archiefsale of stocksale altijd vragen op. Moet dit niet bewaard blijven of naar een museum in plaats van in iemands kledingkast? Dus het stukje in de Knack stelde mij gerust: gelukkig gaan sommige archiefstukken naar een museum.

Het fenomeen stocksales lijkt overgewaaid te zijn van België naar Nederland. Waar het in Antwerpen vaak individuele ontwerpers zijn (op initiatieven van het Flanders Fashion Institute na) die hun atelier omtoveren tot temporary shop, presenteren de Nederlanders zich vaak in een collectief, zoals op de Rotterdamse Mode Marché.

Ook persagenten doen tegenwoordig aan stocksales. Vorige maand vonden de Arnhemse stockdagen plaats met kleding van onder andere Spijkers & Spijkers, The People of the Labyrinth en Sjaak Hullekes. Op 12 mei staat de One Day Shop van HTNK op het programma met meer dan 40 Nederlandse en Belgische labels, waaronder Ehud, Filles à papa, Anne de Grijff en archiefstukken van Maarten Spruyt. Vandaag is er een stocksale van Avelon met unieke archiefstukken uit de AW2011 collectie. Vooral voor de leren jasjes wordt het rennen, tot 19.00 uur. www.avelon.me

Door Eve-Marie Kuijstermans

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.