Top menu

Fashionclash Maastricht: fijne modeongelukjes

Noteer het vast in je agenda: Fashionclash van 8 t/m 10 juni. Fashionclash wordt voor de vierde keer georganiseerd. Uitgangspunt van dit Maastrichtse mode-evenement is jonge ontwerpers een podium geven en het uitlokken van botsingen tussen mode en kunst. (op de foto een ontwerp van Sasha Kanevski)

Wat begon in 2007 als een ontwikkelingshulpproject, waarbij Nederlandse en Braziliaanse ontwerpers samenwerkten in de sloppenwijken van Frotaleza in Brazil, is uitgegroeid tot een internationaal podium voor jong talent. Het team van stichting Fashionclash bestaat uit modeontwerpers Branko Popovic en Nawie Kuiper en productontwerper Laurens Hamacher. “Dit jaar doen er zelfs twee jongens uit Peru mee”, zegt Nawie enthousiast.

May Bernardi

 Fashionclash focust op multidisciplinaire botsingen. Waarom eigenlijk?

We vinden ontmoetingen tussen verschillende richtingen erg interessant. Het verbreedt je horizon en triggert creativiteit. Als een videokunstenaar of fotograaf zich met mode gaat bemoeien, dan krijg je een heel ander perspectief. Dat is vaak verrassend. Ze laten zien dat er nog meer is dan jouw persoonlijke kijk op mode.

Tijdens de voorgaande edities van Fashionclash ontbrak er volgens mij een goede curator in het team. Iemand die verantwoordelijk is voor de selectie van deelnemers en zorg draagt voor een bepaald artistiek niveau van het evenement. Hoe gebeurt dat tegenwoordig?

We doen het zelf. We vinden dat we daar zicht op hebben. We richten ons op het compleet maken van het programma en een eigenheid van deelnemers. Samenwerkingen die we stimuleren hebben een onduidelijke uitkomst. We geven ruimte aan partijen.

Een weekend lang kunstzinnig botsen dus. Naast de hoofdexpositie in de SAMDecorfabriek Maastricht, biedt Fashionclash nog meer. Onder de noemer ‘Clash project’ gaan tien niet-modeontwerpers alternatieve kleding produceren. Het enige criterium is dat een model het moet kunnen showen. Diverse vrije interpretaties zorgden in het verleden voor opgetrokken wenkbrauwen op de front-row. Spannend dus.

Voor een overzicht van het programma en verblijftips voor een weekendje Maastricht, kijk op www.fashionclash.nl

Door Martino Bidotti

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.