Top menu

Variaties op een blauw thema

Blauw, blauw, eeuwig blauw, het is de kleur van de Nederlandse straten.

Jeans kwam de laatste decennia aanwaaien uit verschillende windstreken. Eind jaren zestig importeerden hippe vogels de eerste jeans uit Amerika van – wie kent ze niet – de iconische merken Lee, Wrangler en Levi’s en het van oorsprong Canadese Lois. In de seventies vulden vervolgens de innovatieve Fransen Marithé en François Girbaud, en iets later het Italiaanse Diesel en Replay de jeansschappen.

Sindsdien kent elk land wel één of meerdere succesmerken. Voor premium selvage jeans moet je bij de Japanner zijn. Het Nederlandse Kuyichi introduceerde eind jaren negentig met wisselend succes de eerste jeans van biologisch katoen. De Zweden lanceerden zeer succesvol Acne en Cheap Monday en kregen iedereen aan de slanke skinny.  Ondertussen veroverde het Nederlandse G-star de wereld. Want onderschat ons kikkerlandje niet, het stikt hier van de mooie winkels met blauwe wanden. En wat te denken van het innovatieve Denham dat wereldwijd naam maakt?

Wat jeanstrends betreft; dat zijn er echt te veel om op te noemen. Nou vooruit, één ervan was de diepdonkerblauwe ‘raw denim’-trend, die het al snel moest afleggen tegen jeans met de versleten vintage look: lees een broek met, gaten, rafels en bleke vlekken. Deze megatrend van vijf jaar terug was mede te danken aan Balmains ontwerper Christophe Decarnin – voor de verandering kwam een jeanstrend van de Parijse catwalk.

De grote jeansvraag van nu is: welk model gaat binnenkort de markt veroveren. In 2007 stelden we die vraag ook na de opmars van de skinny. Het antwoord was toen: een baggy broek met een laag kruis, de zogenaamde diaper (luier) jeans. Die kwam, schoorvoetend weliswaar, maar een tophit was het niet meteen, meer een laatbloeier. Wat wordt nu echt in 2012 de opvolger van de skinny.

Dat de tijd rijp is voor iets nieuws is duidelijk, iedereen heeft inmiddels wel een handvol skinny’s of rechtvallende jeans in de kast. We signaleerden afgelopen zomer een comeback van de bell bottom uit de zeventiger jaren. Maar of deze flared het succes van de skinny kan overtreffen, voor mannen? Een terugblik leert dat deze broek met uiteenlopende pijpen eerder – ook in 2007, na de diaper jeans – een tevergeefse poging waagde.

Eerder gepubliceerd in Link

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.