Top menu

Foute legerjassen en andere militaria

Het leger blijft een onuitputtelijke bron voor zowel dames- als herenmode. De afgelopen jaren passeerden op straat allerlei (onderdelen van) uniformen: cargopants met zakken aan de zijkant, bont gevoerde pilotenjacks, korte battledresses,  anoraks, regimentsjasjes met gouden tressen, oerlelijke survival-afritsbroeken, drabbige kakikleuren, het allemansvriendje de parkajas, en decoratieve camouflageprints.

En laten we de aviator zonnebril met gespiegelde glazen niet vergeten, die vliegeniersbril is niet uit het modebeeld te slaan. Het T-shirt, ooit ruim een eeuw geleden geïntroduceerd als militair ondergoed, dragen we alweer decennia als bovengoed.

Ontwerpers en merken met een legeruniformenfetisj zijn legio. Marc Jacobs plundert regelmatig de legerdump, zowel voor zijn eigen label als voor Louis Vuitton. Eén van zijn meeste geslaagde ontwerpen voor zomer 2010 voor LV blijft zijn variatie op het klassieke Chaneljasje van tweed waar hij kakikleurige zakken op stikte. Subtiel army.

Regelmatig elegant aan de haal met legerkleding gaat het Belgische ontwerpduo A.F. Vandevorst, en natuurlijk het Britse Burberry dat zijn identiteit ontleent aan de trenchcoat die Thomas Burberry eind 1880 maakte van het waterafstotende garbardine weefsel. Deze van oorsprong officiersjas waar tijdens de Eerste Wereldoorlog mee door de loopgraven (‘trenches’) werd gelopen en gekropen, evolueerde tot de jas zoals wij die nu kennen met kenmerkende epauletten, trenchflap, dubbele knopenrij en ceintuur. Verdwenen zijn meestal de D-ringen die aan de trenchflap zaten en handig waren om handgranaten aan op te hangen.

Tot zo’n tien jaar geleden veranderde er weinig aan die klassieke Burberry met zijn camelkleurige geruite voering als handelsmerk. Dat is radicaal voorbij sinds in 2001 artdirector Christopher Bailey de bejaarde Burberry burelen betrad en van de beige trench ‘goud’ maakte.

Ook alweer een paar seizoenen een hit is de functionele militaire parka. De legergroene jas met capuchon en puntige flappen aan de achterkant werd veelvuldig gedragen door het Duitse leger in de Tweede Wereldoorlog, en specifiek gebruikt door de Duitse bergtroepen en de Waffen-SS. Eigenlijk een onfris jasje die casual parka, maar zeker een blijvertje.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.