Top menu

Ryan McGinley’s maakt indruk met Beautiful Rebels voor Edun

http://www.youtube.com/watch?v=YFeVKNEn4BU

Eergisteren presenteerde het verantwoorde modelabel Edun in New York haar nieuwste collectie, overigens de meest interessante collectie die het nog jonge merk tot nu toe heeft laten zien.

Maar ook op een ander front is het label – deels eigendom van zanger Bono en zijn vrouw Ali Hewson en deels van de LVMH groep – actief.  Zo was er vorige week de première van dit korte filmpje, gemaakt door niemand minder dan Ryan McGinley. Deze fotograaf  is voornamelijk bekend uit de kunstwereld; zijn werk is onder andere te zien in het Guggenheim museum in New York en het San Francisco Museum of Modern Art.

Zoals wel meer kunstfotografen flirt ook McGinley af en toe met de modewereld. Zo fotografeerde hij een zeer mooie campagne voor Missoni en hij maakte hij voor Pringle of Scotland een korte film met actrice en inmiddels mode icoon Tilda Swinton.

Nu filmde hij dus voor Edun, onder de creative direction van niemand minder dan Jefferson Hack, vooral bekend als uitgever van de bladen Dazed & Confused en Another Magazine. Geheel toevallig (niet dus) was het Edun filmpje dan ook als eerste te zien op de site Nowness, een  samenwerking tussen Hack en de LVMH groep. Maar goed, wat valt er te zeggen over het filmpje zelf? Het is fraai gefilmd en zeker niet onplezierig om naar te kijken. De vrij basic kleding van Edun is aanwezig maar niet te prominent. En de vlinders? Voor wie, net als ik, bedenkingen had bij de originaliteit van een dergelijk concept biedt een Youtube gebruiker een aardige aanwijzing. Hij verwijst naar de videoclip van ‘Fok Jullie Naaiers’ van de Zuid Afrikaanse groep Die Antwoord (om meteen een modelink te maken: ze zijn momenteel het gezicht van T by Alexander Wang). En ja, de overeenkomsten zijn opvallend.

Nu komt de vraag, wie was er eerst? Het zou zomaar kunnen dat het werk van Richard Avedon, die vlinders en bijen op mensen vastlegde, een inspiratiebron voor beiden is geweest. Anyway, jeuk krijg je wel van het kijken naar het filmpje.

Door Jan-Clemens Hoek, creative producer

Gerelateerde Artikelen:


, , , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.