Top menu

Een terugblik op vier jaar Gluejeans.’Alles ging allemaal veel langzamer dan gedacht

Je hoeft een spijkerbroek niet in elkaar te stikken, dachten Gerrit Uittenbogaard en Natasja Martens in 2005: je kan ook lijm gebruiken. Drie jaar later, na uitgebreide tests, lanceerden ze Gluejeans. Onlangs betrok het jonge jeanslabel een nieuwe showroom genaamd ‘OZ.’ aan de Amsterdamse Oudezijds Achterburgwal, ook presenteerden ze daar een kleine collectie nieuwe zwarte Gluejeans denims en laptophoezen. Een terugblik op vier jaar Gluejeans.

“In 2005 hadden we het helemaal gehad met jeansfabrikanten. Dat kwam zo, we hadden een jeans ontworpen die we wilden presenteren tijdens de New York Fashion Week. De eerste samples waren aardig gemaakt, maar na enkele aanpassingen zag de broek er niet meer uit. Toen hadden we zoiets van we ontwikkelen alleen nog producten waarvan we alles in eigen hand kunnen houden.

Toen we in 2008 Gluejeans nr. 1 presenteerden (420 euro) vond iedereen het meteen een fantastisch idee. Iedereen wilde de broek, maar hij was erg moeilijk om te maken. We hadden bijna een denimfabrikant in Turkije, die wilde investeren, wat niet is doorgegaan, erg jammer. We hebben een fabrikant nodig omdat we onze eigen stof ontwikkelen. Dat is noodzakelijk voor deze techniek. Maar uiteindelijk komt alles neer op de productie die goed moet lopen. Je kunt wel veel bestellingen hebben, maar je moet ook zeker weten dat je een order van 100 broeken aankan. Dat was, en is, bij ons niet het geval. Als je als consument via Gluejeans.com een jeans bestelt, dan krijg je een persoonlijk briefje thuis met de mededeling dat de broek, die in kleine series wordt gemaakt, klaar is over drie weken. Retailers moeten langer wachten. We komen ook niet halfjaarlijks met een nieuwe collectie, we presenteren pas nieuwe producten als een idee hebben helemaan uitontwikkeld is. Je bouwt zo inderdaad wel moeilijker een relatie op met klanten. Via onze site leggen we nu alles duidelijk uit. Toen we pas begonnen ging de communicatie ons niet zo goed af.

Natasja en ik zijn van oorsprong vormgevers.. We merkten als snel dat de jeanswereld erg specifiek is. De echte ‘jeansjongens’ praten op een heel ander niveau dan wij. Als klassiek opgeleide product/modevormgevers in de traditie van Klavers van Engelen, Viktor & Rolf en Saskia van Drimmelen leerden wij een andere denkwijze. Jeansjongens praten meer over sferen dan over de vorm van een ontwerp. Wij dachten – en daar hebben we ons in vergist – dat we ons idee redelijk lekker in de markt konden zetten, maar daar zijn we nog steeds mee aan het puzzelen.

In 2008 wilden we met Gluejeans meteen internationaal, logisch want wonderbaarlijk genoeg bestond het concept nog nergens, die ambitie hebben we nog steeds. Van de Nederlandse markt zijn we beslist niet afkerig. Vandaar de nieuwe showoom waar we inkopers graag willen ontvangen. En we gaan nu ook langs winkels, in het begin vonden we het moeilijk om marktgericht te denken. Vorige maand presenteerden we in onze nieuwe showroom de black Gluejeans, met stretch, die draagt comfortabeler dan de vorige modellen. We willen nu meer uit de productvormgeving hoek treden. De winkels die tot nu toe Gluejeans verkochten waren Droog in Amsterdam en Mint in Londen, we willen nu dat de broek toegankelijker wordt. Vandaar de nieuwe zwarte jeans in verschillende modellen vanaf 270 tot 320 euro (verkoopprijs).

Dat we ons Gluejeans idee niet officieel kunnen vastleggen – iedereen mag dingen aan elkaar plakken – vinden we niet frustrerend. Vorig seizoen zagen we bij Cos ook kleding met lijm aan de buitenkant, een iets andere, bestaande techniek – fusing. We vinden het juist erg prettig als meer merken zo’n techniek toepassen. Want één van onze problemen is de toegankelijkheid van ons product. Dus als mensen het vaker zien, dan kom het ons eigenlijk wel goed uit. Bedrijven kunnen ons idee toch niet op grote schaal produceren, daarvoor gaat de productie te traag en te omslachtig. Wij produceren in Nederland in ons eigen productieateliertje.

Terugblikkend waren de reacties die we de afgelopen jaren hebben gehad heel goed en we zijn blij dat we ons handschrift hebben kunnen behouden.

Wel ging alles allemaal veel langzamer dan gedacht, ook omdat we er andere producten bij hadden. Maar we moeten mensen ook beter van onze producten op de hoogte moeten houden. Ook moeten we de jeans en accessoires in meer winkels krijgen, zodat het product tastbaar is voor de klanten. Ik hoop dat de winkels komen.”

www.gluejeans.com

 

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.