Top menu

Vergeet Victoria’s Secret, Painted Secret it is!

Als onderdeel van de wintereditie van de mode-, en kunsttentoonstelling Salon/ is bij Droog Gallery tot en met 5 februari Painted Secret te zien en te koop. Het nieuwste project van Painted Series, een collectief onder leiding van Saskia van Drimmelen en Magreet Sweerts, is een 24-delige collectie van machinaal gebreide kledingstukken waar later zeldzaam Bulgaars kant aan toegevoegd is. Uniek handwerk dus. Een gesprek met Margeet Sweerts.
Waarom is de 24-delige collectie onder een eigen noemer geplaatst en niet gewoon toegevoegd aan het bestaande assortiment?
We wilden nu in series gaan produceren. Het zijn allemaal unieke stukken die steeds opnieuw vervaardigd kunnen worden. Dat deden we eerst niet. Ze zijn makkelijk te reproduceren maar zijn niet in massa’s te verkrijgen. Dat willen we ook niet vragen aan die Bulgaarse dames. We gebruiken oude technieken uit Bulgarije.

Jullie zijn bekend met Bulgaarse kanttechnieken. In 2007 initieerde Saskia van Drimmelen (design, concept en art-direction van Painted Series) ontmoetingen tussen Bulgaarse ambachtslieden en Nederlandse modeontwerpers in Painted Garden. Ligt dit in het verlengde daarvan?
Daar is het contact opgedaan ja. We hebben een grondpatroon ontwikkelt met behulp van het Textielmuseum in Tilburg waardoor elke top van oorsprong gelijk is. We voegen daar later Bulgaars kant aan toe. Dat is gemaakt door vrouwen in een bergdorpje die elk een eigen handschrift in het kant hebben.

Een erg technisch verhaal volgt en uiteindelijk zegt Margreet…
Elk stuk is daarom eigenlijk uniek. Omdat alles te reproduceren is en de basis uit eenzelfde vorm komt is het ook goedkoper dan ons andere werk.

Een tweede lijn dus eigenlijk?
Ja zo kan je het dus zien. We willen nu dat mensen met een kleinere portemonnee ons ook kunnen kopen. Maar we houden toch het haute couture gevoel. We hebben eerst contact met de klant en die heeft inbreng in hoe het product er uiteindelijk uit komt te zien. In Painted Secret zitten twaalf vaste stukken die fungeren als een referentiekader voor de rest. Vanuit deze vaste stukken maken we dus verschillende stukken. Jurken en tops vooral.

Omdat we beginnen vanuit een vaste basis en daar later handwerk aan toevoegen, zoals de klant zelf wilt, evolueert het tot een uniek stuk. We vinden het belangrijk om oog in oog te staan met de toekomstige drager. Want dan kunnen we ook nog wat stylingadvies geven.

 Je noemt het Painted Secret. Het wordt gedragen als een geheim van de huid lees ik. Wat is er zo geheimzinnig aan?

Nou het is een geheim omdat het stuk neigt naar onderkleding omdat het een dunne transparante stof is. We dachten aan Victoria’s Secret dus het begon eigenlijk als een grapje. We laten bij Droog ook zien hoe je het allemaal kan combineren. We hebben bijvoorbeeld een selectie uit de Saskia van Drimmelen collecties meegenomen.

 Je wilt zeker weten dat het wel mooi staat bij de drager?

Ja inderdaad. We willen samen met de klant iets moois maken. Het is ook een stuk toegankelijker dan haute couture natuurlijk. Wij willen gewoon iets in de wereld zetten middels een nieuw systeem, zonder overbodige kosten waar de drager uiteindelijk voor betaald. Geen marketingstrategieën, geen productiegroeicurven, geen management, geen kantoorpanden etc. Het is breiwerk voorzien van Bulgaars handwerk zoals de klant het zelf wilt hebben.

 Tussen welke merken zie jij Painted Secret hangen?

Geen enkel merk. We willen niet in een winkel hangen. Tenminste nu nog niet. We houden het lekker binnenshuis.

Dus na de vierdaagse presentatie bij Droog is het niet meer te koop?

Nadat we bij Droog hebben gestaan, mogen de klanten gewoon naar onze studio komen. We krijgen van Salon/ een handig podium aangeboden zodat het nu toegankelijker is.

 Met welk merk kunnen we Painted Secret vergelijken?

Nou, vroeger was er in New York ene Susan Cianciolo die handwerk gebruikte met een nieuwe toepassing. Tegenwoordig heb je Rodarte alhoewel die de productie al heeft uitbesteed aan fabrieken. Of misschien moet je dit niet opschrijven.

Misschien is het juist wel handig om dat erin te vermelden. Het geeft duidelijk aan hoe je erover nadenkt. Geen massa, wel handwerk, ongeveer dezelfde esthetiek als zij maar dan toch weer anders. Het zegt veel over hoe je jezelf in de wereld van de mode plaatst.

Ja misschien heb je wel gelijk.

Wie zijn de dragers van Painted Secret?

Toonaangevende meiden en dames die bekend zijn in de wereld van kunst en cultuur. Ze hebben een bewustzijn opgebouwd over de productieprocessen van kleding en willen kwaliteit voor hun geld. Het zijn liefhebbers van comfort en kwaliteit. En ik verwacht dat ze tussen de 25 en 50 ongeveer zijn.

Is het duur?

Nou het zal ongeveer zijn tussen de € 300 en € 500. Ligt eraan wat de klant wilt.

De klant kan het zo mooi en zo duur mogelijk maken?

Inderdaad.

 Painted Secret is tot en met 5 februari bij Droog, Staalstraat 7, te zien en te koop als onderdeel van WinterSalon/.

www.paintedseries.com  

Door Martino Bidotti

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.