Top menu

‘Here’, een film van de Luxury Collection’. Wat voor kledinglijn is dat nu weer?


The Luxury Collection is een select groepje luxe hotels (onderdeel van het Starwood hotelconcern) waaronder bijvoorbeeld het Pulitzer hotel aan de Amsterdamse Prinsengracht. Aha, een reclamefilmpje voor hotels. Vast leuk maar wat heeft dat met mode te maken?
Agyness Deyn speelt de hoofdrol in deze korte film – met een duur van 15 minuten opvallend lang. Het Britse model wil het gaan maken als actrice. Een dergelijke korte film is altijd handig voor de ervaring. Met haar korte blonde haar lijkt ze ook nog eens erg op Kim Novak, de actrice die in de jaren vijftig onder andere te zien was in Hitchcock’s Vertigo, een duidelijke inspiratiebron voor deze korte film. Dan hebben we nog de regisseur, de Italiaanse Luca Guadagnino, die vooral bekend is van het stijlvolle en esthetisch zeer verantwoorde ‘I Am Love’, die film waarin Tilda Swinton alleen maar Jil Sander draagt. Waris Ahluwalia, een New Yorkse sieradenontwerper, produceerde samen met Swinton ‘Here’.  De modereferenties zijn er, alleen het uiteindelijke doel van het filmpje is dat we naar de luxe hotels gaan in plaats van de tas of het jurkje kopen.

De links naar de modewereld zijn nu duidelijk maar is dat reden genoeg om te kijken?
Ja, vooral de grote modehuizen met behoorlijke advertentiebudgetten kunnen een paar verstandige lessen leren aan de hand van dit geslaagde filmpje. De eerste is: huur een goede regisseur in uit de filmwereld met oog voor detail. Guadagnino is zo’n regisseur maar er zijn er meer. Het tweede punt is dat er een vorm van verhaal moet zijn dat ook nog eens fraai verfilmd wordt, het liefst op locatie. Ten slotte is het fijn als er iemand is die kan acteren in plaats van een model zonder gezichtsuitdrukking of enige acteerervaring. Geloofwaardigheid is immers niet geheel onbelangrijk.

Waarom zien modefilmpjes er dan meestal niet zo goed uit?

Vanwege gebrek aan tijd en geld. Filmregisseurs, goede cameramensen en acteurs zijn duurder dan fotografen en modellen. Het filmproces duurt langer. Het is veel makkelijker, sneller en goedkoper om een backstagefilm te maken van een campagne of een andere korte film in een studio. Een film met een verhaal klinkt aantrekkelijk maar modefilms hebben een veel beperktere duur aangezien het merendeel van de kijkers na twee minuten al afhaakt. Een verhaal vertellen is dan nog niet zo gemakkelijk.

Een onmogelijke opgave dus?
Dat hoeft niet. Wie niet beter weet en naar de halve minuut durende trailer van ‘Here’ kijkt zou ook zomaar naar een modefilmpje kunnen kijken. Dat is ook meteen het aardige ervan; het is niet een film die overduidelijk een product verkoopt maar eerder een ervaring of gevoel. En dat is precies waar het sommige modefilmpjes aan ontbreekt.

Cijfer: 9

Door Jan-Clemens Hoek, creative producer

Gerelateerde Artikelen:


, , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.