Top menu

Said Mahrouf, ster in Casablanca, showde voor het eerst in Amsterdam

Tijdens de zestiende editie van Amsterdam Fashion Week zijn ze er weer volop: mooie jurken. Maar er kan er maar één de mooiste zijn. Het Parool koos op dag vier voor een jurk van Said Mahrouf. De jurk is tot en met vandaag te zien in de etalage van De Bonneterie.

Aan een kleerhanger stelt deze jurk van de dag weinig voor, een vederlicht bundeltje stof, meer is het niet. Ontwerper Said Mahrouf (38) is de eerste die toegeeft dat zijn gifgroene avondjurk niet beschikt over ‘hangerappeal’, maar op de catwalk komt het gedrapeerde ontwerp des te meer tot leven. Het is een modern-klassiek ontwerp waarvan de voorkant mooi het lichaam volgt, en ook de achterkant met een open rug is de moeite waard. “Veel ontwerpers vergeten de achterkant, vrouwen draaien zich toch ook om!”, zegt Mahrouf.

Het is de eerste keer dat Marokkaan showt op de Amsterdam Fashion Week. Hij heeft dit te danken aan LM Flower Fashion, een organisatie die bloemen, samenbrengt met mode, design en interieur. Met een bloemenbedrijf als sponsor nam Mahrouf als uitgangspunt voor zijn jurkencollectie de grote Avalanche roos die vanwege de luxe-uitstraling wordt verwerkt in de duurdere boeketten. Typerend zijn de kleuren van de roos. “Niet rood”, zegt Mahrouf met een vies gezicht, “maar zachte pastels en een apart fel groen.” Tinten die terugkomen in zijn ingenieus gedrapeerde jurken.

Gifgroene jurk. Foto: Geert Snoeijer

Said Mahrouf, komt op zijn zevende naar Nederland en studeert in 1999 af aan de Rietveld Academie. Met experimentele ontwerpen wint hij de Items Eindexamenprijs. Een jaar of zes reist hij de wereld rond met mode-performances waarin hij de ruimtelijke relatie tussen lichaam en architectuur onderzoekt. Als in 2008 de subsidiekraan dicht gaat, weet hij het even niet meer. Zo nu en dan maakt hij een jurk in opdracht. “Opeens besefte ik: dat is mijn roeping, ik moet ontwerper worden.” Eind 2010 verhuist Mahrouf definitief naar Casablanca waar hij een atelier in het centrum van de stad opent. Sindsdien maakt hij prêt-à-porter de luxe; handgemaakte jurken maar net even goedkoper dan couture.

Over klandizie mag Said Mahrouf niet klagen, de Marokkaanse culturele elite barst volgens hem van het geld, ze lopen zijn deur plat. In Marokko is hij inmiddels een ster. Concurrentie heeft hij niet. “Marokkaanse mode is erg traditioneel, wat ik maak geldt als avant-garde.” Amsterdam bezoekt hij soms, stiekem hoopt hij ook hier met zijn romantisch mode voet aan de grond te krijgen.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.