Top menu

De onalledaagse schoonheid van Tilda Swinton

Momenteel speelt Tilda Swinton de sterren van de hemel in David Bowie’s video The Stars (are out tonight). De androgyne Schotse is naast actrice, model, performance-artiest, Oscar-winnares en moeder van een tweeling – ook een dankbare modemuze.

Haar “dans met mode”, zoals ze het zelf noemt, begint ruim tien jaar geleden als ze wordt voorgesteld aan Viktor Horsting en Rolf Snoeren. De Nederlanders kleden Swinton niet lang daarna in 2002 in fel blauw voor het filmfestival van Cannes. Een jaar later volgt ‘One Women show’, een ode aan Swinton die de Viktor & Rolf show opent, en wordt gevolgd door dubbelgangsters gekleed in de wintermode voor 2003/2004.

De 1,79 meter lange 52-jarige actrice met haar bleke gelaat inspireert de een na de andere modeontwerper: Lanvins Alber Elbaz, Haider Ackermann en Raf Simons die in 2010 een vrouwelijke garderobe ontwerpt voor de film ‘I am Love’.

Swinton stamt uit een van de oudste families van Schotland en is ook een veelgevraagd model. Ze was het gezicht van het knitwearlabel Pringle of Scotland, en is dat nog steeds voor het Italiaanse juwelenhuis Pomellato.

In oktober showde ze aan de culturele elite van Parijs in Palais de Tokio  The Impossible Wardrobe:  Frans erfgoed uit de collectie van het Parijse modemuseum Galliera, zoals een zilveren sixties Paco Rabanne jurkje dat Brigitte Bardot ooit droeg, de zijden kousen van Sarah Bernhardt.

Modemensen werken graag met de veelzijdige filmster, die niet eens ambieerde actrice te worden maar sociologie en politicologie studeerde. Ze is een betoverende, onalledaagse schoonheid met een geweldige motoriek. Gewild is ze ook vanwege haar androgyne uiterlijk. Over hoe ze het doet, acteren en  model zijn, zegt ze: “Ik  volg mijn neus.” Zo simpel is het.”

Eerder gepubliceerd in Elsevier Stijl

Gerelateerde Artikelen:


, , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.