Top menu

Jonge ontwerpers kiezen massaal voor .com

Mode en internet zijn al jaren onlosmakelijk verbonden. De laatste trends en collecties zijn binnen luttele seconden te zien op het web, bloggen heeft ook nog altijd haar magie niet verloren en het aantal webshops neemt, ondanks de toenemende recessie, ook nog altijd toe. Het laatste halfjaar is er een nieuwe trend te signaleren waarbij e-commerce een nieuw gezicht heeft gekregen: de opkomst van de online community’s waar het aloude ietwat vastgeroeste modesysteem wordt ondervraagd en wordt uitgedaagd op een nieuwe manier naar de rol van de modeontwerper te kijken. De ontwerper als actieve schakel tussen de consument en retailer.

In het oude systeem probeert de ontwerper zijn of haar ontwerpen, zo goed als het gaat te slijten op fashion weeks en beurzen aan internationale inkopers; in het nieuwe systeem uploadt een ontwerper zijn lookbook en schetsen op platforms en bepaalt de consument welk product geproduceerd en/ of verkocht gaat worden. Zonder de inkoper dus en zonder een marge van 2,5. Drie Britse voorbeelden op een rij: LOOKK, Boticca en Not Just a Label.

VAN WINKELSTRAAT NAAR .COM

LOOKK.com: De online community’s zijn populair; binnen drie maanden heeft de Engelse site LOOKK.com (voorheen Garmz) meer dan 20.000 volgers op facebook verzameld en talloze prijzen gewonnen voor haar concept.  LOOKK werkt als gecureerd platform.  Met de slogan ‘Discover a new wave in fashion sparked by the power of an open social network’  biedt LOOKK ontwerpers een markplaats waarop zij hun lookbooks online kunnen zetten (na voorselectie), vervolgens fans kunnen vergaren en aan de hand van voldoende stemmen van deze volgers in de webshop terecht kunnen komen met hun ontwerpen.

LOOKK springt in op de behoefte van de consument om sneller geïnformeerd te worden en op die van de ontwerper namelijk het spreiden van risico’s, verkopen van ontwerpen en het vergaren van persaandacht. Het platform laat graag zien aan inkopers dat er behoefte is aan nieuw talent dat door de recessie vaker wordt verstoten voor de gevestigde ontwerper met een gegarandeerde hoge doorverkoop. LOOKK’s ambitie is om een volledig concept te kunnen bieden aan ontwerpers. www.lookk.com

BOTICCA Boticca werd in oktober 2010 gestart en werkt als een online platform voor accessoire ontwerpers. Na een voorselectie door Boticca kunnen de ontwerpen direct aan de consument worden verkocht zonder daarbij een groot deel af te hoeven staan aan de retailer. In het eerste jaar maakte Boticca bijna 2,5 miljoen dollar winst en waren er meer dan 210 ontwerpers uit 30 landen vertegenwoordigd.http://boticca.com/

NOT JUST A LABEL – Not Just A Label is één van de eerste online designer communities, opgericht door Stefan Siegel in 2008 en werkte al met ontwerpers als Mary Katrantzou, Damir Doma en Rad Hourani. Meer dan 6000 ontwerpers uit 90 landen zijn te vinden op dit platform. Producten zijn te koop in de webshop (de ontwerper houdt 70 % van de verkoopprijs over). Not Just A Label biedt daarnaast aanvullende PR ondersteuning aan de door hen vertegenwoordigde ontwerpers. http://www.notjustalabel.com/

 

Weg met de modewinkels en retailers? Niet helemaal. De voordelen van dergelijke platforms lijken groot en zijn dat ook in bepaald opzicht. Het is interessant om direct vanuit de consument te vertrekken en het biedt grotere winstmarges voor de ontwerper. Toch wordt het een uitdaging om bij de ontwerper de ‘knop’ om te schakelen en blijft de aloude, ‘tastbare’ weg van Fashion Weeks naar de etalages van Colette, Selfridges & co en consorten lonken.  Echter, ontwerpers moeten initiatieven als LOOKK omarmen en zien als een manier om groter inzicht in hun product te krijgen. Beide wegen sluiten elkaar niet uit maar zullen elkaar juist gaan versterken. Want welke retailer koopt je merk nu niet in als je op je iPad kunt laten zien dat je meer dan 20.000 followers hebt?

Nederlandse ontwerpers die hun weg al vonden naar LOOKK: SOBER http://www.lookk.com/studio-sober/collections
Branko popovic http://www.lookk.com/brankopopovic/collections
Door Eve-Marie Kuijstermans. Eve-Marie’s favoriet:http://www.lookk.com/mrs-herskin/collections

 

Gerelateerde Artikelen:


, , ,

Een reactie op Jonge ontwerpers kiezen massaal voor .com

  1. Roel Ruyten 11 januari 2012 om 22:12 #

    Check http://www.DutchFashionDesignShop.com voor een platform van hedendaagse Nederlandse mode en accessoire-ontwerpers.