Top menu

Exclusief interview: Maarten van der Horst

Wedden dat ie een grote wordt? Maarten van der Horst. Ik ontmoette hem een paar jaar geleden backstage vlak voor zijn afstudeershow in Arnhem in 2008.

Uit de tsunami van vondsten die hij in zijn kleurrijke collectie had gepropt bleek dat hij zich door niemand had laten matigen. ‘Docenten noemden me bij de eindbeoordeling de hel, maar ook een held’, zegt Van der Horst.

Van der Horst haalde dit voorjaar een modemaster in London aan het Central St. Martins. In maart lanceert Topshop een echte Maarten van der Horst collectie. Afgelopen oktober sprak ik hem weer tijdens London Showrooms in Parijs waar hij zijn eerste collectie presenteerde. Interview met een prettig gestoorde stuiterbal.

MvdH: “Rei Kawakubo heeft vandaag van mijn collectie bekeken!”

GK: Echt?

“Ja, wel vijf minuten, ze keek snel rond. Die vrouw is echt mijn held! Nee ik wist niet dat ze zou komen. Maar iedereen bezoekt deze showroom: Anna Wintour, Grace Coddington, Hamish Bowles, die staan dan opeens naast je als je ze de collectie uitlegt en weet je…. vaak kennen ze je al, dat vind ik verbazingwekkend!

Wat zei Rei?

“Niets.”

 Misschien kan ze niet praten huhuh. Vertel eens over je collectie.

“Deze collectie met veel Hawaï-prints is gebaseerd op een vakantiegarderobe met onder andere een bermudashort en het Hawaï-shirt. Er zit ook een smoking in waarvan de broek een capribroek is.

De collectie was ironisch bedoelt en gebaseerd op slechte smaak zoals je die ziet in de films van John Waters. Vandaar de Hawaï-print, dat is het baken van slechte smaak. Maar toen ik er mee aan de slag ging, kon ik de print wel waarderen.”

Wat is er zo boeiend aan een Hawaï-shirt?

“Ik vind het mooi dat het een erg bescheiden kledingstuk, er zit weinig informatie in, één van de kenmerken is een zakje en er is een platte kraag. Het dessin daarentegen  is schreeuwerig.”

Wat maakt het typisch Maarten van der Horst?

“Mijn signatuur herken je aan hoe ik dingen ‘snijd” altijd heel boyish, jongensachtig. Het jasje van de smoking is heel boxy – dozig – vierkant. En ik hou van foute kleuren,  zoals zalm, dat is mijn favoriete kleur, en ook die van Sarah Mower (modejournalist o.a. Amerikaanse Vogue) ze heeft een zalmkleurige smoking besteld, vond ze geweldig.”

Wat waren de reacties op je eerste show tijdens de London Fashion Week?

“Eigenlijk had ik de meeste reacties al over me heen gekregen na mijn afstudeercollectie: Björk, Lady Gaga, ze zaten er meteen bovenop. Wat dat betreft is Londen fantastisch, er zitten natuurlijk ook geweldige bladen als Dazed & Confused.”

Wat vinden ze zo bijzonder aan jouw werk, het stikt in Londen van het talent?

“De lol die ik in kleding leg, en het gemak dat de kleding uitstraalt.Ze bewonderen de professionaliteit zoals de afwerking. Ik heb voor elk stuk een eigen afwerking bedacht, sommige kledingstukken zijn bijvoorbeeld half gevoerd voor een betere valling.”

 Hoe zit het met verkooppunten?

“Ik heb hele goeie winkels. Opening Ceremony in Los Angeles en New York gaat de de mannen- en vrouwencollectie verkopen. In Japan heb ik Edition, en in Londen warenhuis Selfridges. Ik wilde maximaal drie verkooppunten en Opening Ceremony stond op nummer één. Ik houd erg van jonge hippe high street mode, dat is mijn markt. Topshop verkoopt in maart mijn collectie, geweldig. Wist je dat ze die  lijn van jonge ontwerpers produceren in Londen?”

Legt dat allemaal geen druk op je?

“Het maakt het best eng, mijn collectie voelt alsof het mijn baby is, en je wilt dat iedereen die baby mooi vind. Concessies wil ik niet doen. Ik houd bijvoorbeeld van katoen, niet van zijde dan weet ik dat ik winkels in het Midden Oosten wel kan vergeten. Écht, ik ken ontwerpers die opeens zwarte zijden jurkjes maken! Zij willen honderd winkels. Dat is mijn idee niet.”

Blijf je in Londen?

“Ja, ik denk dat mijn toekomst daar ligt. In Londen sta ik in de realiteit. Toen ik mijn naam op RTL boulevard hoorde dacht ik, ik kom hier nooit meer terug, mode wordt in Nederland niet serieus genomen. Ik hoor in Londen.”

“Ik werk niet conceptmatig, ik wil gewoon kleding maken, voor mijn vrienden. Voor het geld doe ik het niet, ik doe het omdat ik het leuk vind en ik kan doen wat ik wil. Geld verdien ik onder andere als researcher voor Acne en met mijn Topshopcollectie en ik ontwerp voor Lulu & Co.”

Stel je wordt  uitgenodigd voor de Amsterdam Fashion Week om daar te showen?.

“Dan kunnen ze mijn Topshop collectie mooi laten zien, zoiets.”

Tot in januari dan maar!

Gerelateerde Artikelen:


, , , , , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.