Top menu

Finalisten Green Fashion Competition bekend

Is het niet hoog tijd dat meer mensen eindelijk meer geld gaan uitgeven aan duurzaam geproduceerde mode? De voedingindustrie is het geleidelijk gelukt om duurzamer te worden, omdat voeding dichter op de huid zit. Er zijn in het verleden redelijk veel schandalen geweest (pesticiden in voedsel) waardoor mensen zich af gingen vragen of voedsel wel goed geproduceerd wordt. Eerder was de urgentie er niet. En dierenwelzijn is tegenwoordig een belangrijk item. Een deel van de voedselproductie voldoet nu aan bepaalde eisen.

Bij kleding is de ontwikkeling van het bewustzijn van de gemiddelde consument die nadenkt over waar een product vandaan komt vrij recent.

Hoopgevend was het hoge aantal inschrijvingen van modemerken – ruim honderdtwintig aan The Green Fashion Competition. Anders dan vorig jaar – de winnares toen was Elsien Gringhuis – is de duurzame modeprijs dit keer verdeeld in twee categorieën. De eerste categorie is voor modeondernemers die al een poos werkzaam zijn in de mode en die hun bedrijf (internationaal) naar een hoger plan willen tillen. De winnaar krijgt €25.000. Startende ontwerpers maken kans op een prijs van  €15.000.Als jurylid (een van de zeven) vind ik dat deze prijs degelijk is opgezet. De eisen voor deelname zijn duidelijk omlijnd, naast design tellen even zwaar: biodiversiteit, materiaalkeus, bedrijfcijfers en de levensvatbaarheid van een bedrijf. Ontwerpers die denken, ‘ha leuk weer een modeontwerpwedstrijd’ en die drie ontwerpen insturen die weinig of niets met duurzaamheid te maken hebben (verbazingwekkend overigens hoeveel het toch probeerden, nee namen noem ik niet) maakten geen schijn van kans.

De 8 finalisten die in januari tijdens de Amsterdam Fashion Week ieder drie outfits mogen showen zijn in

Categorie 1: L’Herbe Rouge, Studio Jux, Sprb en Stat Divisions.

Categorie 2: Carrie Parry, Narelle Dore, O My Bag en Zaida Adriana Goveo Bamaseda.

The Green Fashion Competition is een ondernemerswedstrijd die deelnemers stimuleert om biodiversiteit te behouden én catwalkwaardige mode te maken. De prijs wordt georganiseerd door de Amsterdam International Fashion Week en het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I).

Gerelateerde Artikelen:


, , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.